Kézen fogva kifizetnénk a hitelt

2010.07.26. 14:44

Tisztelt Hiteldoktor!

Hitellel terhelt személygépkocsit szeretnék vásárolni, oly módon, hogy az eladóval együtt bemegyünk a finanszírozóhoz, ott a megállapodásunk szerinti vételárat átadom. Mivel ez nem fedezi a hitel összegét, a fennmaradó részt az eladó kifizeti. Erre van-e lehetőség, mire kell figyelni, ill. mit kellene belefoglalni emiatt a szerződésbe a kötelező tartalmi elemeken kívül. Hisz az adásvételi mintákban általában az áll, hogy a gépkocsi per-, teher- és igénymentes. Ha ezt meg tudná fogalmazni „jogásznyelven", nagyon megköszönném.

Tisztelettel,
Tamás

Tisztelt Tamás!

Azt javasoljuk, hogy az adásvételi szerződésben az Ön által idézett részt cseréljék le a tényeknek megfelelően:

Melyik pénzintézetnél van a hitel, pontosan mekkora összeg az, ami a tehermentesítéshez szükséges. Ezenfelül foglalják szerződésbe, hogy a tartozás mekkora részét egyenlíti ki Ön a finanszírozó felé közvetlenül, az ezen felüli rész kiegyenlítése az eladót terheli. A két befizetésnek egy időpontban kell megtörténnie.

Ezenfelül ki kell térni arra, hogy az eladó a befizetést követően átadja a gépjármű dokumentumait (forgalmi engedély) és kulcsait, valamint meghatalmazza Önt, hogy a finanszírozótól átvegye a tehermentesítési iratot, valamint a gépjármű törzskönyvét. Természetesen az is lehetséges, hogy az eladó kapja meg a papírokat, de akkor arról kell rendelkezni, hogy a birtokba adással egy időben ezeket is az Ön rendelkezésére bocsátja.

Annak érdekében, hogy a szerződésbe a valóságnak megfelelő kikötések és rendelkezések kerüljenek, javasoljuk, az eladóval együtt érdeklődjenek a finanszírozónál, hogy van-e mód az Önök által kötött megállapodás szerint eljárni. Gondolni kell ugyanis arra, hogy például a finanszírozónak nincs házipénztára, ahol a befizetés készpénzben megtörténhet, csak bankfiókon keresztül, vagy átutalással tudják fogadni a pénzt.

Tehát mindenképp azt javasoljuk, a tényleges ügyintézéshez igazítsák a végrehajtás módját és ennek megfelelően módosítsák a szerződést.

Tisztelettel:
Hiteldoktor