Csak két hónap az elmaradásom

2010.08.11. 13:31

Üdvözlöm! A következő problémámmal fordulok önhöz. Autót lízingeltem 2007-ben. 2009 novemberében pedig elveszítettem az állásom. Felkerestem a bankom, hogy átmeneti fizetési halasztást kérjek, amire az ügyfélszolgálaton azt mondták, semmi probléma, hisz teljes védelmet nyújtó hitelbiztosításom van, és vegyem fel a kapcsolatot a biztosítóval. 2 hónap elteltével a biztosító valamilyen oknál fogva elutasította a kérelmemet. Időközben sikerült elhelyezkednem, és tájékoztattam a bankot, hogy a részleteket tovább tudom fizetni, de az elmaradt 2 havi törlesztést a futamidő végén szeretném befizetni. Ők ezt elutasították, és nem tudják biztosítani a szerződés szerinti törlesztőrészletekkel kapcsolatban megjelölt fizetési haladékot. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ez ügyben mi a teendő.

Tisztelt Érdeklődő!

Bár nem írta meg, hogy a biztosítónál milyen tartalmú hitelfedezeti biztosítással rendelkezett, érdemes alaposabban utánajárni, mi volt az elutasítás oka. Az ilyen biztosítások általában kiterjednek a munkanélküliség időtartamára, de természetesen a pontos feltételek ismeretében lehetne esetleg a biztosítótól felülvizsgálatot kérni.

A jelenlegi helyzetben, amennyiben az elmaradt törlesztőrészletek halasztására nincs lehetőség, javasoljuk, kezdeményezzen a banknál egy átmeneti fizetési könnyítésről szóló módosítást. Ha például 6 hónapig alacsonyabb fizetési kötelezettség (törlesztőrészlet) terhelné, de Ön az eredeti, magasabb összeget fizeti meg, a kéthavi elmaradás (természetesen annak mértékétől függően) utólag, havonta folyamatosan kiegyenlítésre kerülhet a túlfizetésekből.

Tisztelettel:
Hiteldoktor