Én vezetem, én fizetem, de nem az enyém

2010.08.24. 19:00

Tisztelt Autójogász!

Vettünk egy autót hitelre, de időközben elváltunk a kocsi a volt férjem nevén van. Én sajnos jelenleg hitelképtelen vagyok, ezért nem tudom a nevemre venni az autót, viszont én fizetem a törlesztő részleteket és én is használom. Csak most a volt férjem előállt az ötletével, hogy írassam át a kocsit az én nevemre, ami úgy perpillanat most nem megy. Kérdésem a következő lenne:

Üzembentartói szerződést lehet-e így kötni addig, amíg hitelképessé nem válok? Természetesen mindent jogilag lefedve. Ha lehet azt milyen feltételekkel? Előre is köszönöm a válaszát:

D. Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

Kérdésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az Ön által leírt helyzetet semmilyen jogi dokumentum, megállapodás nem fedi le teljes biztonsággal. Egy közjegyző által hitelesített üzembentartói szerződés is maximum egy több éves, költséggel járó polgári peres eljárás alapja lehet, de nem ad kellő biztosítékot Önnek.

Mivel a kérdéses gépjármű nem az Ön tulajdonában van, volt férje bármikor értékesítheti, igényt tarthat rá. Az igény, hogy az Ön nevére kerüljön az autó és a hitelszerződés is, jogos, hiszen ha Ön nem tudja fizetni a részleteket, a tulajdonos és Adós lesz az, akitől a bank követelni fogja a tartozást. Ebben az esetben az autót is elvehetik Öntől, tehát ez hosszútávon senkinek sem előnyös helyzet.

Javasoljuk, érdeklődjön a finanszírozónál, hogy Adóstárs, vagy kezes bevonásával sem vállalhatja-e át a hitelt. Ha elutasítják, esetleg érdemes mérlegelni, hogy az átvállalást egy Önhöz közel álló családtag közreműködésével valósítják meg. Ez utóbbi természetesen szintén nem tökéletes megoldás, de véleményünk szerint az üzembentartói szerzédsnél mindkét fél számára elfogadhatóbb.

Tisztelettel:
Hiteldoktor