Menyit ér a hitellel terhelt autóm?

2010.09.22. 10:02

Tisztelt Hiteldoki!

Hitellel terhelt autóm szeretném eladni,de képtelen vagyok rájönni,mennyit is ér vajon,illetve,mennyi az,ami számomra pénzként megjelenik ebből. 800.000 ft-ot 6 éves CHF törlesztéssel vállaltam,ebből 2 és fél még hátra van. A részletek 16 ezertől 25-ig terjedted,de átlagosan elmondható egy 23 ezres havi összeg. Ez 30 hónappal számolva 690.000 ft. Az autóm mai piaci értéke 600 és 800 ezer ft közt van,azaz annyi,amennyi még maga a hitel. (CHF-ft csatát nem számolva)A kérdésem: Ha hitelátvállalással eladható lenne az autó,gyakorlatilag 0 ft-ot kapnék érte és inkább csak halkan örüljek,hogy valaki megvette a hitelemet,nem beszélve,arról,ha kereskedésnél próbálkozom-itt ugye a kereskedés haszonkulcsáról is beszélnünk kell-a piaci ár alatt vállna eladhatóvá,vagyis,ha átvennék a hitelem még nekem kellene fizetnem érte?

Köszönöm válaszát!

Zoli

Tisztelt Zoli!

Annak érdekében, hogy a döntését elősegítő számok láthatóak legyenek, az alábbiakat javasoljuk:
1. Az autó értékének meghatározásához kérje egy kereskedő segítséget. Ők készítenek egy állapotfelmérést és egy Eurotax értékelést, ami alapján viszonylag pontosan meg lehet határozni az autó aktuális piaci értékét. Ez lehet egy eladási ár, vagy a kereskedőtől is lehet kérni, hogy adja meg mennyit fizetne az autóért.
2. A fennálló hiteltartozásról a bank ügyfélszolgálatától lehet számítást kérni, hiszen a havi törlesztő részletek beszorzása a hátralévő hónapok számával nem a valós adatokat mutatja. Számolni kell ugyanis azzal, hogy egy lezárás esetén a hátralévő törlesztő részletekbe épített ügyleti kamat már nem kerül felszámításra, lezárási díj viszont igen. Ezen felül a tőkét terhelő árfolyam változás a jelenlegi deviza árfolyamok figyelembe vételével jelentősen emelhető a fizetési kötelezettséget.

Az így kapott számok ismeretében célszerű tovább gondolkodni a lehetőségekről.

Az átvállalás valóban lehet megoldás annál is inkább, mivel ezzel az árfolyam változást nem kell az eladással egyidőben megfizetni, módosítási díj azonban általában szükséges.

Amennyiben sikerül kereskedés közbeiktatása nélkül vevőt találnia az autóra, akkor a szokásos árrés is elkerülhető.

Tisztelettel:
Hiteldoktor