Gazdasági totálkár, és még nekem kell fizetni?

2010.09.23. 16:46

Jó napot! Érdeklődnék, hogy ilyen esetben mi a teendő? Suzuki Swift típusú autómat összetörte egy teherautó, a felelősségét elismerte a sofőr. Az autó értéke Eurotax szerint 433 ezer Ft, a kár az autó értékének 74%-a, tehát gazdasági totálkáros. Az autón viszont még körülbelül 400 ezer Ft hitel van, a biztosító 320 ezer Ft-ot akar fizetni, de a finanszírozó banknak, a fennálló különbözetet nekem kell 8 napon belül, amit minimálbérből nem igazán tudok. Ilyenkor nem a teljes hitelösszeget kellene-e fizetni-e a biztosítónak, mivel nekem a károm ugye, nem 320 ezer Ft? Válaszát előre is köszönöm

Tisztelt Érdeklődő!

A káresemény után a biztosító nem az aktuális értéket téríti meg a tulajdonosnak. Totálkár esetén a kártérítési összegen felül roncsértéket is meghatároznak, amin a biztosító szerződött partnere a roncsot megadott határidőn belül köteles megvásárolni. Erre általában úgy kerülhet sor, hogy a vételárat a finanszírozóhoz kell befizetni, a vevő kapja meg a törzskönyvet és az opció törlő papírokat. A befizetett ár tovább csökkenti az Ön tartozását.

Amennyiben a kártérítési összeg és a roncs értékesítéséből befolyt vételár együttesen sem fedezi a tartozást, javasoljuk, a fennmaradó összegre a finanszírozónál kérjen részletfizetést.

Tisztelettel:
Hiteldoktor