Az ügyvédi szerződés buktatói

2011.01.07. 13:15

T.DOKI!!!Lízinges motorom szeretném eladni, de csak olyan érdeklődő keresett, aki ügyvédi szerződéssel venné át. Én azt szerettem volna, ha banki hitel átvállalással tudom eladni. Van ebben valami buktató, vagy mire kell odafigyelnem, ha ez esetleg kivitelezhető? Üdvözlettel:Tóth Attila

Kedves Érdeklődő!

Amennyiben az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így elsőként Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Amennyiben a finanszírozási szerződésből eredő fizetési kötelezettséget a másik fél nem teljesíti, a fennálló tartozás erejéig a bank végrehajtást kezdeményezhet Ön ellen. Igaz ez még akkor is, ha közjegyzői okiratba foglalják az egyezséget, hiszen az egy esetleges polgári perben lesz csak érvényesíthető, ami akár több éves lefutású is lehet. A motor marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel a motor a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Ön akkor kerülhetné el a kockázatot, ha olyan vevőt keresne a motorra, aki a finanszírozó által támasztott feltételrendszernek megfelel, ezzel a tulajdonjog és a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség jogilag tiszta átvállalása megtörténhetne.

Üdvözlettel
Hiteldoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.