Alkotmányellenes a hitelem?

2011.01.21. 17:22

3 éve vásároltunk hitelre autót, 2,3millióért. CHF kölcsön, akkor azt mondták, max.20%emelkedés lehetséges. Most vissza kell adnunk, az autó 1.5milliót ér, hitelünk átszámoltam, kb.3.5millió.

– Ha megszűnt a zálogfedezet, mi lesz a maradék hitellel? Ennyit képtelen vagyok kifizetni! És még autóm sincs...

– Megengedhet ilyet a törvény?Én befizettem 400 000-et+3 évig törlesztettem+3.500.000--de az autóért a kereskedő is csak 2.300.000-et kapott. Na,ez tényleg alkotmányellenes!!!

Tisztelt Érdeklődő!

Javaslom, hogy első körben próbálja meg értékesíteni a járművet, mielőtt úgy döntene, hogy visszaadja azt a finanszírozónak. Az értékesítés történhet a fennálló teljes tartozás visszafizetésével, vagy a szerződés átvállalásával. Ennek feltételeiről érdemes lenne a gépjárművet finanszírozó társasággal egyeztetni.

Amennyiben mégis a gépjármű visszaadása mellett döntene, abban az esetben az alábbiakra hívnám fel a figyelmét: A hitelintézetek természetesen igyekeznek a lehető legmagasabb áron értékesíteni a leadott/visszavett autókat, de ez nyilván nem minden esetben sikerül (köszönhetően a jelenlegi piaci helyzetnek). A leadás vagy visszavétel után igazságügyi szakértői értékelés készül az autóról, a finanszírozók pedig a piaci viszonyokat és ezt az értékelést figyelembe véve alakítják ki a saját eladási árukat. Ezt követően különböző fórumokon keresztül kínálják megvételre az adott gépjárművet. A teljes fennálló tartozás a gépjármű leadását követően egy összegben fog esedékessé válni, mely tartozást az értékesítésig felmerülő késedelmi kamatok és egyéb értékesítéssel kapcsolatos költségek tovább növelnek. Amennyiben az értékesítésből befolyt vételár a tartozást nem fedezi, abban az esetben a részletfizetés lehetőségéről érdemes lenne a pénzintézettel felvenni a kapcsolatot.

Tisztelettel
Hiteldoktor