Három millát vettem fel, néggyel tartozom

2011.04.20. 10:33

Tisztelt Hiteldoktor!

2008 március hónapban 10 év futamidővel, CHF deviza alapú, 2,7 millió Ft összegű hitellel vásároltam gépkocsit. 3 év alatt kb. 1,0 millió Ft összegben törlesztettem. A törlesztő részletem az elmult hónapokban több mint kétszeresére emelkedett, ezért próbálkozom azzal, hogy a tartozásomat kifizetem. A hitelező banktól információt kértem ezzel kapcsolatban és olyan tájékoztatást kaptam, hogy ebben az esetben több, mint 4 millió Ft-ot kell egyösszegben fizetnem. Nem értem, milyen okból lehet,- 3 év törlesztés után - hogy nő a tőketartozásom?

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:
István

Tisztelt István!

Megadott adatok alapján úgy vélem, a most fennálló 4 millió forintos tartozás jelentős részét a tőketartozást terhelő árfolyamkülönbözet teszi ki. Deviza alapú szerződés esetén a devizában nyilvántartott tőketartozást - a szerződés megkötésekor vélhetően alacsony kötési árfolyam miatt -, aktuálisan akár több százezer forint árfolyamkülönbözet is terhelheti.

Az Ön által befizetett egymillió forint egy ilyen nagyságú hitel esetén nagyrészt kamat, minimálisan csökkenhetett csak a 2,7 milliós tőke.

A törlesztő részlet megduplázódása arra utal, hogy a szerződés elején Ön könnyített törlesztő részletet fizetett. Az ilyen konstrukciókban az is megtörténhet, hogy a befizetett alacsony részlet a kamatokat sem fedezi, így a tőketartozás tovább emelkedik.

Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozó ügyfélszolgálatával és a segítségükkel tekintsék át a szerződési feltételeket, a törlesztések tőke-kamat arányát és az árfolyamkülönbözet aktuális mértékét.

Tisztelettel:
Hiteldoktor