Hitelátvállalás pontról pontra

2011.05.11. 10:17

Tiszteletem!

Kedves Hiteldoktor! Olyan jó,hogy van kihez fordulni, ha nem tudunk valamit, mert erre szükség van szerintem, hogy neeee tudjanak bizonyos személyek megvezetni, azzal, amiben nem vagyunk tisztában! Van egy 2005-ös évjáratú Suzuki Swift II.1.5GS tipusú autóm! Szeretnék tisztába lenni azzal, ha hitelátvállalással adnám el, akkor pontosan lépésről lépésre mi lenne a teendőm, mielött hirdetést adok fel! Szeretnék minimum 200.000 ft-ot kézpénzben kapni érte! Ezt megtehetem? Munkatársam megvenné, csakhogy amennyit adna érte amennyiért megy a piacon, az meg kevés, hogy a fennmaradó összes tartozást kieggyenlítse! Gondoltam arra is, hogy nem-e lehet úgy, hogy a kereskedő beszámítja a piaci áráért és a maradandó összeget törleszteném tovább, de ez sem lehetséges? Ha hitelátvállalással adom el akkor nem kerülök BAR-listára? Köszönöm a segítségét! Nagyon hálás vagyok!

Üdvözlettel:Jani....

Tisztelt Érdeklődő!

A hitelátvállalással történő értékesítés előtt a legfontosabb teendő a fennálló tartozás és a gépjármű piaci értékének összehasonlítása. Levele alapján Ön ezt már megtette és kiderül, hogy a piaci ár alacsonyabb, mint a tartozás. Így kevés esély van arra, hogy a vevő hajlandó lenne átvállalni a hitelt.

Ebben az esetben a korrekt elszámolás akkor történhetne meg, ha Ön az értékesítés előtt előtörleszti a tartozást, azaz az átvállalt hitel nagyságrendileg megközelíti a vételárat.

Ha erre nincs lehetőség, akkor azt javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot a finanszírozóval és érdeklődjön, van-e mód arra, hogy Ön értékesíti az autót, a vevő a vételárat készpénzben/átutalással a finanszírozónak fizeti meg, a fennmaradó tartozásra Ön pedig egy úgynevezett technikai hitelt igényel. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó tartozást egy új hitelszerződéssel, részletekben fizeti meg. Az autó ugyanis csak így értékesíthető oly módon, hogy a vevő át tudja íratni a saját nevére.

Amennyiben erre a finanszírozónál van lehetőség, sikerül megállapodni a vevővel és ez a megoldás Önnek is megfelel, a KHR listára (régebbi nevén BAR lista) kerülés nem történik meg. Sajnos ezzel a megoldással Ön nem jut készpénzhez az értékesítéskor.

A kereskedői beszámítás az Ön által leírt formában szintén a fent leírtak miatt nem lehetséges, hiszen a kereskedői is tehermentesen kívánja megvásárolni az autót (mert csak így tudja tovább értékesíteni), viszont egy "eladott" adó nem lehet az eredeti hitel fedezete, tehát Ön nem törlesztheti tovább a fennmaradó hitelt.

Mindenképp azt javasoljuk, hogy a finanszírozó ügyfélszolgálatán érdeklődjön a pontos tartozásról és a lehetőségekről. Fontos tudni, hogy átvállaláskor általában az árfolyam különbözet nélküli tőketartozást kell szembe állítani a piaci árral (kamatok és esetleges egyéb költségek nélkül), tehát ezt az adatot kell megkérdeznie az ügyfélszolgálaton. Számolni kell azonban azzal, hogy az átvállaláskor a finanszírozó módosítási díjat számol fel.

Tisztelettel:
Hiteldoktor