Rajtam kívül mindenki jól járt

2011.05.14. 08:12

Szeretnék tanácsot kérni. Vásároltam részletre egy Suzukit, 10% kezdővel és havi 40ezer törlesztővel. 22 hónapig fizettem, amikor ellopták. Teljes körű lopáskárra is kiterjedő 10%-os önrészes cascóval rendelkeztem. A 3milliós autót (amire én már befizettem több mint 1milliót), a biztosító 1,5millióra értékelte. A bank tőlem követel még 1,8 milliót. Most több mint egy év elteltével az autót megtalálta a rendőrség, de az autót a biztosító kapta meg. A biztosító felajánlotta, hogy visszavehetem 950 ezerért. És itt jön az átverés, mert megnéztem az autót, de minden eleme sérült, az első szélvédő végig van repedve, az alu felnik nincsenek rajta, a km óra állása több mint 96000-et mutat, illetve öregedett egy évet az autó. A biztosító ennek ellenére ennyire értékelte. Ugye akkor mondhatom, hogy csúnyán becsaptak? Hiszen a befizetett több mint 1 milliót elbuktam, van 1,8 millió tartozásom és nincs autóm. Rajtam kívül mindenki jól járt! Ilyet meg lehet csinálni büntetlenül?

Tisztelt Érdeklődő!

A biztosító társaságok saját hatáskörben, saját értékszámítási elvek alapján határozzák meg egy autó aktuális piaci értékét, ami lopás esetén a kárszámítás alapját képezi. Ez ellen lehet/lehetett volna ugyan kifogással élni, de tudni kell, hogy egy gyári új autó értéke az első évben jelentősen csökken, tehát kevés esély van arra, hogy egy esetleges bírósági eljárás keretében (ami akár évekig is elhúzódhat) a biztosító által akkor meghatározott árat jelentősen megváltoztatják.

A hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettséget egy lopás sem befolyásolja, azt az Adósnak maradéktalanul ki kell egyenlítenie. Több finanszírozónál van lehetőség részletfizetést kérni, javasoljuk ezt az ügyfélszolgálatukon érdeklődje meg.

Mivel a biztosító a kárt rendezte, az autó valóban őket illeti, de ha Ön úgy ítéli meg, hogy az általuk kért ár irreálisan magas, akkor természetesen jogában áll lemondani a visszavásárlásról.

Természetesen van módja arra, hogy jogi eljárást indítson, de javasoljuk, a várható esélyek felmérése érdekében keressen fel egy biztosítási ügyekre szakosodott jogászt, ő talán tud tanáccsal szolgálni.

Tisztelettel:
Hiteldoktor