Olcsóbbra cserélném, mit kell fizetnem?

2011.05.22. 12:40

Tisztelt Hiteldoktor!

Van egy két és fél éves Fiat Grande Punto típusú autóm (1.3 dízel, 90 LE). Mostanában nagyon magas lett a törlesztőrészlet, ezért szeretném beszámíttatni egy használtautó kereskedésbe és egy olcsóbb használtat vásárolni, aminek alacsonyabb lenne a törlesztője. Mi ennek a menete? Milyen pluszköltségekkel kell számoljak? Az autóra 6 évre vettünk fel hitelt, amit kinéztem használt autót azt mondta a kereskedő, hogy a két autó értéke nagyjából egyezik, és a különbözetet kell nekem kifizetni. Ebben az esetben nekem konkrétan mit kell kifizetnem?

Válaszát köszönöm: Dávid

Tisztelt Dávid!

Ahhoz, hogy a meglévő autó szabadon értékesíthető legyen, azaz a kereskedés be tudja számolni, a fennálló tartozást teljes egészében ki kell egyenlíteni.

Ez megtörténhet úgy is, hogy a kereskedés beszámítja és a vételárat befizeti a banknak. A fennmaradó tartozást azonban valóban Önnek kell megfizetnie. Hogy ez milyen módon lehetséges, azt a bank ügyfélszolgálatával kell egyeztetni. Fontos tudni azonban, hogy amíg Ön ezt nem fizeti ki, vagy nem köt rá egy új hitelszerződést (a tartozás nagyságától és az Ön anyagi helyzetétől függően), a kereskedés nem kaphatja meg a gépjármű törzskönyvét, a törlőpapírokat, tehát az egyeztetésbe őket is érdemes már az elején bevonni.

A tartozás rendezésekor számolni kell azzal, hogy a bank lezárási díjat, és deviza alapú szerződés esetén árfolyam-különbözetet, számol fel. Javasoljuk a pontos tartozás összegét írásban kérje meg tőlük és azt a kereskedésnek is továbbítsa.

A szerződés lezárásával azonban még csak a régi autó sorsa rendeződik. Amennyiben az új autót is hitelre szeretné megvásárolni, akkor számolni kell azzal, hogy a bank az új vásárláskor önrészt kér, a kereskedés felé csak a különbözetet folyósítja, tehát az önrészt is Önnek kell megfizetnie a kereskedés részére.

Tisztelettel:
Hiteldoktor