Csak BAR-listások jelentkeznek

2011.06.01. 11:37

Tisztelt Hiteldoktor!

Olvastam a Skodás történetet én hasonló cipőben járok csak Suzuki Ignissel.Tíz éves futamidőre vettük, most ötödik éve fizetjük.Én is szeretném eladni, de sajnos hitelátvállalással senki nem akar autót venni, csak közjegyzői illetve egymásközt írt üzembentartóival, ami nekem a bankkal szemben nem igazán jó. A legtöbb jelentkező BAR listás így a bank szóba sem álna vele. Szóval két éve próbálom eladni sikertelenül becsületesen hitel átvállalással. Azt szeretném megkérdezni, ha a hitel tíz év alatt sem fogy le akkor hány évig kell még fizetni?Mivel a mi hitelünk is csak nő a CHF miatt,ahelyett, hogy fogyna. Válaszát előre is köszönöm. Mesterné

Tisztelt Érdeklődő!

Ön valóban akkor kerülhetne el minden kockázatot, ha a finanszírozó által támasztott feltételrendszernek megfelelő vevőt találna, aki hajlandó átvállalni a hitelt.

Ugyanis, amennyiben az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így elsőként Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Hasonlóan aggályos a vevő szempontjából is, hiszen egy olyan autóra fizet, amit a tulajdonos bármikor visszakérhet/visszavehet Öntől.

Igaz ez még akkor is, ha közjegyzői okiratba foglalják az egyezséget, hiszen az egy esetleges polgári perben lesz csak érvényesíthető, ami akár több éves lefutású is lehet.

A hitelszerződés feltételeinek ismerete nélkül nem lehet megnyugtató választ adni arra a felvetésére, hogy 10 év alatt nem fogy el a tartozás. A jelenlegi információk szerint ez csak abban az esetben történhet meg, ha Ön a havi törlesztő részlettel együtt nem fizeti meg az aktuális árfolyamkülönbözetet, hanem az halmozódik és amennyiben az eredeti 10 éves futamidő lejártakor ez pozitív összeg, akkor azt további részletekre osztják el.

Ha Ön minden hónapban megfizeti a tartozásnak ezt a részét is, akkor a hitel a 10 év alatt kiegyenlítésre kerülhet. Ezt biztosítja, hogy a havi fizetendő részlet az árfolyam változás irányától és mértékétől függően folyamatosan változik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor