Ellopták, és hirtelen megduplázódott a tartozás?!

2011.06.01. 11:42

2010. szeptemberben ellopták 2 éves svájci alapú hitelű, Chevrolet Aveónkat.

A hátralévő tőketartozásunk 2 135 977 ft volt. A casco 1 534 883 ft kártéritést utalt át a K H lízing banknak.

Sajnos ezek után, nemhogy csökkent volna a tartozásunk a casco összegével, hanem a bank teljesen máshogy számolta ki a fennmaradó tartozást.

Olyan levelet kaptunk amelyben a hátralévő tőketartozáshoz hozzáadta a tőketartozásra számított árfolyam különbözetet, és ebből a megnövelt összeghez még hozzáadta az ügyleti kamatot, igy kihozott nekünk egy 3 438 368 ft-os tartozást, ebből vonta le a casco 1 534 883 ft kértérítését, igy a fizetendő összeg 1 903 485 Ft maradt.

Szeretnénk megkérdezni, hogy jó-e így az elszámolás.

köszönöm

üdvüzlettel: László

Tisztelt László!

A hitelszerződés feltételeinek és az elszámolásnak az ismerete nélkül nem lehetséges egyértelműen kijelenteni, hogy a lopáskár utáni elszámolás helyes, de a helyessége sem vonható kétségbe.

Általánosságban az azonban elmondható, hogy egy lopáskár a hitelszerződés azonnali hatályú lezárásával jár, hiszen a hitel fedezetét képező gépjármű már "nem létezik". A lezárással a teljes fennálló tartozás egy összegben esedékessé válik.

Deviza alapú szerződés esetében a teljes tartozás legfontosabb eleme az addig még meg nem fizetett tőketartozás, melyet az elszámolásban a szerződés megkötésekor érvényes, úgy nevezett bázisárfolyamon tüntetnek fel. Ezt a tőkét valóban terheli a lezáráskor érvényes árfolyammal kiszámolt különbözet, valamint az utolsó kamatfizetés és a lezárás napja közt eltelt időszak ügyleti kamata.

Mivel a lopás ténye nem befolyásolja a szerződésből eredő fizetési kötelezettség kiszámításának módját, azt teljes egészében meg kell fizetni, a biztosító által kifizetett kártérítési összeg a teljes fennálló tartozást csökkenti.

A fentiek alapján elmondható tehát, hogy az Ön által leírt elszámolási elv korrektnek tűnik.

Tisztelettel:
Hiteldoktor