Botrány: elárverezték az autómat

2011.06.24. 11:21

Hiteles autómat elárverezték, egy bebukott személyikölcsön végett 400000 ft-ért. A finanszirozó pedig 1400000-et követel egy összegben, amit lehetetlenség kifizetni. Érdeklődnék, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, a finanszirózó banknak mindig rendesen törlesztettem. Törleszthetem-e tovább a semmit? Valószinű, hogy a 400000-et a finamszirozó kapta meg, nem pedig a személyis bank? 1600000 volt a kikiáltási ár, de amit egy ilyen árverésen művelnek, azt nem szabadna engedni, egymást fizették le a licitálok!! Milyen következményei lehetnek, ha nem tudok fizetni? Bonyolult, de ez van.

Köszönettel: István

Tisztelt István!

Mivel a személyi kölcsön tartozás miatt foglalásra, majd árverezésre került az autó, a hitelszerződés fedezete megszűnt, így azt a finanszírozó kénytelen volt felmondani. A felmondással a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik, azt a bank jogosan követeli Öntől, a tartozás kiegyenlítése érdekében megteheti a szükséges jogi lépéseket, pl. végrehajtást kezdeményezhet.

Ha a hitelt rendesen törlesztette, akkor kevés esély van arra, hogy a finanszírozó jogosan kifogást tudott emelni a foglalás és árverezés ellen, ezért az abból befolyó pénz sem kerülhetett hozzá. Ha mégis megtörtént, akkor az a fennálló tartozást csökkenti, amiről Ön elszámolást kap a finanszírozótól.

A felmondás miatt az eredeti feltételek szerinti további törlesztésre nincs mód. Arra viszont van lehetőség, hogy részletfizetést kérjen a bank ügyfélszolgálatán keresztül.

Tisztelettel:
Hiteldoktor