Egyoldalúan bevezetheti a bank a hitelkezelési díjjat?

2011.06.29. 15:26

Tiszteletem!

Két és fél éve vásároltunk egy gépkocsit részletere fix törlesztéssel. A törlesztés összegében benne van az integrált CASCO is. A bank által küldött papírokon sehol nem szerepel, hogy tulajdonképpen mennyi a Casco összege. Lehet-e kérni, a törlesztés ilyen részletezését? A másik kérdésem az lenne, hogy egy ideje, negyedévente küldenek egy csekket, hitelkezelési díj gyanánt (havi 250.-Ft), amit kb. két évig nem kellett fizetnem. Jogos-e ennek a díjnak a szerződés módosítás nélküli kivetése? (Talán a bankadó ellentételezése?!)

Válaszukat előre is megköszönve:
Péter

Tisztelt Péter!

A szerződés feltételeinek pontos ismerete nélkül sajnos nem tudunk egyértelmű válasszal szolgálni egyik kérdésére sem, de a tapasztalatok alapján igyekszünk iránymutatást adni.

Az integrált CASCO megnevezés több típusú finanszírozást is takarhat, de amennyiben az Ön által kötött szerződés megfelel az elnevezésnek hagyományos mögöttes tartalmának, ez azt jelenti, hogy CASCO díját a bank beépítette az Ön által fizetendő kamatba. Ez csak ott látható, hogy például egy integrált CASCO-s hitelszerződés kamata magasabb, mintha sima hitelre szerződött volna. Ebből adódóan nincs elkülönítve a CASCO díja, költsége, vagyis ezt Önnek sem tudják havi bontásban kimutatni.

A hitelkezelési díj felszámításának alapját a finanszírozó hatályos díjjegyzéke/hirdetménye jelentheti. Itt érdemes lenne tudni, mikor került bevezetésre ez a díj, valamint ezzel párhuzamosan meg kellene vizsgálni az érvényes Általános Szerződési Feltételek és/vagy Üzletszabályzat tartalmát is. Ezek a dokumentumok ugyanis tartalmazzák, hogy milyen esetekben és milyen okok alapján van lehetősége a finanszírozónak az Ön szerződéséhez kapcsolódóan (is) új díjtétel bevezetésére.

Tisztelettel:
Hiteldoktor