Nem érek rá hazajönni, hogy eladjam

2011.09.16. 13:11

Kedves Hiteldoktor,

olvasgatom itt az autó visszaadásáról szóló kérdéseket és válaszokat, de nem találom, ami engem érdekel. Egy éve külföldön lakom, magyar rendszámú, a CIB Bank által finanszírozott gépkocsival rendelkezem, amire itt nincs szükségem, tehát el kellene adnom. Ez itt azonban nem lehetséges, Magyarországra pedig nem tudok annyi időre visszamenni, hogy ott értékesítsem. Milyen lépéseket kell tennem, ha a banknak akarom visszadni, és milyen következményekkel kell számolnom? Egyáltalán, ilyen esetben mi lenne a leghelyesebb megoldás? Eddig minden esedékes részletet rendesen időben teljesítettem.

A választ előre is köszönöm:
Katalin

Kedves Katalin!

Kérdésre válaszolva csak meg tudjuk erősíteni azt a korábbi állásfoglalásunkat, hogy az Ön számára nem igazán szerencsés megoldás az, ha a finanszírozónak adja vissza az autót.

Az autó visszaadása után a finanszírozónak többlet költségei merülnek fel, melyeket tovább terhel Önre, így a bank felé fennálló tartozás akár több tízezres tétellel emelkedhet. Ilyen költségek lehetnek: tárolási díj, igazságügyi szakértő kirendelése az aktuális piaci ár meghatározása céljából, árverési illeték stb.

Amennyiben mégis ezt a megoldást választja, számolnia kell azzal, hogy a szerződését felmondják, a teljes tartozás egy összegben esedékessé válik és a kiegyenlítésig késedelmi kamatok terhelik majd. A tapasztalatok alapján, a jelenlegi piaci körülmények közt, az autó értékesítése hosszú időt vesz igénybe, ez alatt az idő alatt a tartozás növekedik és amennyiben nem tudja kiegyenlíteni, Ön a KHR (régebben BAR) listára is felkerül. Érdemes tudni azt is, hogy a bank az értékesítés során jó eséllyel nyomottabb árat tud elérni, mint ami egy esetleges magánértékesítés során elérhető. Az értékesítést követően a bank elszámol Önnel. Az elszámolás alapja ilyenkor az értékesítés napján fennálló tartozás és a befolyt vételár.

A fentiek alapján javasoljuk elsőként mérlegelje annak a lehetőségét, hogy az autó értékesítésére és a bank felé történő eljárásra meghatalmazást ad egy, az Ön bizalmát maradéktalanul bíró magyarországi személynek. A meghatalmazáshoz érdemes a bank által elvárt, esetleg ügyvéddel egyeztetett dokumentumot használni. A meghatalmazott közreműködésével talán sikerül közvetlenül is vevőt találni, esetleg egy hitelátvállalás is történhet, ami Önnek a legkedvezőbb megoldást jelentheti.

Tisztelettel:
Hiteldoktor