Lízingcégek vitatkoznak a fejem felett

2012.01.17. 14:00

Tisztelt Hiteldoktor!

2008. januárjában 5 éves futamidejű lízingszerződést kötöttem a Planet Leasing ZRt-vel a cégem nevére vásárolt kisteherautóra. A törlesztőrészleteket, a kötelező biztosítást és a cascót pontosan fizetem, tartozásom nincs. Néhány napja levelet kaptam a CIB Bank ZRt-től (a Planet Leasing Zrt. háttér-finanszírozója), amely szerint a CIB Bank a gépjármű tulajdonjogát a Planet Leasing ZRt-től megszerezte, és felszólítanak, hogy az autót 8 napon belül adjam át a GR8 Auctions Kft-nek (ez egy bankok által lefoglalt autókat értékesítő cég). Felajánlják, hogy amennyiben az autót tovább szeretném használni, ill. lízingelni, az autó átadása után(!) új lízingszerződést köthetek a CIB Bankkal (gondolom, az eddiginél kedvezőtlenebb feltételekkel). A levél zárómondatában még megfenyegetnek, hogy (mivel a törzskönyv már a CIB Bank birtokában van) amennyiben a felszólításnak nem teszek eleget, "Bankunk a gépjármű forgalomból történő ideiglenes kivonása, valamint a gépjármű visszavétele iránt lesz kénytelen intézkedni." Az eset mögött nyilvánvalóan a Planet Leasing Zrt. és a CIB Bank jogvitája áll. A kérdésem, hogy van-e joga a CIB Banknak a fentiekhez egy pontosan fizető, a futamidő háromnegyedénél járó ügyféllel szemben, illetve, hogy mit tegyek: adjam le az autót, vagy várjak, hogy a két cég rendezze a jogvitát?

Péter

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön által leírtak alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a CIB Banknak milyen jogalapja van/lehet az ilyen eljárásra és nincs is információnk az ehhez hasonló korábbi esetről.

A két pénzintézet jogvitájának kimenetelét azonban nem kéne megvárni, ezért az Ön biztonsága érdekében azt tanácsoljuk, hogy a szerződéses dokumentumokkal és a pénzintézetektől eddig kapott tájékoztató/felszólító anyagokkal keressen meg egy jogászt vagy ügyvédet. Az ő segítségével fel lehet deríteni, hogy a pénzintézeteknek milyen jogérvényesítési lehetőségeik vannak Önnel szemben, Ön milyen módon és mértékben köteles ezeknek alávetni magát. Ezek ismeretében mindenképpen azt javasoljuk, hogy írásban jelezzék a felmerülő kérdéseket, az eljárásra vonatkozó panaszukat a CIB Bank, és ezzel egyidőben a Planet Leasing felé.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor