Banki üzembentartóival átadom-e az autót?

2012.02.15. 14:33

Üdvözlöm.

A következő kérdéssel szeretnék önhöz fordulni. Hitellel terhelt autóm van amit rendesen fizetek, soha sem volt elmaradásom. Szeretném az autót eladni, de egy ésszerű lehetőség lenne rá, átadni a hitelt a vevőnek fizesse ő tovább. Sajnos mindenki közjegyző vagy ügyvéd által írt szerződéssel szeretné átvenni, de ezeknek ismerem a hátrányait. A mai nap a következő kérdéssel fordultak hozzám: Banki üzembentartóival átadom e az autót? Ilyenről még nem hallottam, és nem vagyok biztos benne hogy létezik ilyen. Ha létezik ilyen akkor azt szeretném megkérdezni, hogy ha így átadom a kocsit akkor ha az üzembentartó nem fizeti az autót akkor melyikünkön hajtja be a bank a tartozást?

Választ előre is köszönöm

Üdvözlettel
István

Tisztelelt István!

Valóban van arra lehetőség, hogy az autó forgalmi engedélyébe üzembentartóként bekerüljön valaki, ha a bejegyzéshez a finanszírozó a hozzájárulását adja. A hozzájárulás feltételéül a bankok általában azt kérik, hogy a leendő üzembentartó vállaljon kezességet a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettségért.

Ez alapján ugyan a használó is kötelezetté válik, de az adós, jelen esetben Ön, nem mentesül a kötelezettség alól. Ilyen esetben a törlesztő részletekről kiállított számlák továbbra is az Ön nevére szólnak, tartozás esetén első sorban Öntől követel bank és ha a szerződés felmondására, a tartozás behajtásra, végrehajtásra kerül, Ön is fizetni köteles. Ez azt jelenti, hogy például más ingó, vagy ingatlan vagyonát megterhelhetik, lefoglalhatják, vagy munkabér letiltást kezdeményezhetnek.

Ezen felül minden, az autó fenntartásával kapcsolatos adó, illeték is Önt, mint tulajdonost terhel, esetleges parkolási bírságot is Önre terhelhetnek.

A fentiekből látható, hogy az Ön számára az "üzembentartóival történő átadás" nem jelent biztonságos megoldást, ezért azt javasoljuk, ragaszkodjon a hitelszerződésből eredő fizetési kötelezettség átvállalásával egybe kötött, a tulajdonjogot is egyértelműen rendező adásvételi szerződéssel történő értékesítéshez.

Üdvözlettel:
Hiteldoktor