Hiteles autó eladása

2012.04.18. 14:40

T.Hiteldoktor,

hiteles autóm úgy szeretném eladni, hogy a vásárló készpénzben vagy átutalással az autó piaci árát kifizetné nekem, majd ezek után én végtörlesztenék a banknál. Nem tudom, mennyire naiv elképzelés ez részemről.

Mivel a törzskönyv a banknál van így a banki ügyintézést figyelembe véve gondolom a szokásostól eltérő adás-vételi szerződést kell kötnünk.
A kérdésem az, hogy mit érdemes a szerződésbe foglalni, hogy mindkét fél kellően védve és biztosítva legyen?

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő,

amit megfogalmazott, az bevett gyakorlat a használtautó-piacon.
Ilyen esetben Ön rendelkezhet a bank felé előzetesen (mindenképpen írásban!), hogy a szerződés pénzügyi lezárását követően a jármű törzskönyvét és az opciót törlő vagy lízing nyilatkozatot kinek küldje el a bank.

Az egymás közötti adásvételi szerződésbe fogalmazzák bele, hogy a jármű hitellel terhelt. Az Ön feladata eljárni a tehermentesítés érdekében, és a vevővel létrejött megállapodás szerinti határidőn belül a jármű törzskönyvét a feloldó nyilatkozattal együtt a vevőnek át kell adnia. Célszerű a lezárás (kifizetés), valamint a törzskönyv átvételének várható dátumát és módját is beleírni a szerződésbe.

Ha a finanszírozónál személyesen intézik a lezárást – ami nem minden esetben megoldható  –, akkor a vevő a befizetést követően a törzskönyvet azonnal átveheti a finanszírozótól vagy Öntől.

Üdvözlettel

Hiteldoktor