A késedelmi kamat mikor esedékes?

2012.11.14. 13:51

Tisztelt Hiteldoktor!

A következő problémával fordulok Önhöz.

2011.07. hónapban befizettem, részletre vásárolt gépjármű utolsó törlesztő részletét. Ezt követően a pénzügyi szolgáltató fizetési felszólítást küldött, amelyben a futamidő alatt esetlegesen késedelmesen befizetett törlesztő részletek késedelmi kamatát kívánják behajtani.

Szeretném megtudni, hogy a szolgáltató követelése jogos-e?

Kedves Érdeklődő,

a késedelmi kamatot a szerződésben rögzített mértékig - amely legfeljebb a mindenkori jegybanki alapkamat kétszerese lehet - jogosult felszámítani a finanszírozó. A késedelmi kamatról szóló értesítés az alábbi módokon juttatható el az ügyfélnek:
(a.) egyenként, minden egyes késedelmet követően, egy külön megküldött értesítőben vagy a soron következő törlesztőrészlet fizetési értesítőjében
(b.) a futamidő végén a teljes futamidő alatt előfordult késedelmeket összesítve, szintén különálló értesítőben vagy egy elszámoló-összesítő kimutatással együtt.

Szolgáltatója tehát jogosan kéri Öntől a korábbi késedelmesen fizetett törlesztőrészletek után járó késedelmi kamatot.

Üdvözlettel

Hiteldoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.