2012.11.16. 10:41

Tisztelt Hiteldoktor!

Szeretném a tanácsát kérni.

2009.06.15-én egy ismerősöm kérésére hitelt vettem fel egy autóra mivel válófélben volt és erről írtunk egy "Elismervény és kötelezettség vállalást", melyben a gépjárművel kapcsolatos minden költséget vállal. 2011.09-hónapban még fizette a részleteket és önrészt is fizetett a vásárláskor. 2011.10.08-án beszéltem vele utoljára és utána eltűnt az autóval együtt és már csak az élettársa lányán keresztül tudtam üzenni neki egy társasági oldalon, hogy vagy fizesse ki a banknak a kölcsönt vagy hozza az autót, de a második üzenet után csak annyi történt, hogy a leány törölte magát az oldalról. 2011.11.29-én feljelentettem, de elutasították azzal az indokkal, hogy nem történt bűncselekmény és a követelést polgári peres úton érvényesíthetem. Éltem a panasz lehetőségével, de azt úgyszintén elutasították. A bank nemfizetés miatt felmondta a szerződést és fizetési meghagyást adott ki. Nekem azt tanácsolták a jogi tanácsadáson, hogy én is kérjek az illető ellen fizetési meghagyást, ezt meg is tettem, de nem tudom volt-e értelme, mivel ismeretlen helyen tartózkodik.

Szeretném, ha tanácsot adna, mit tudok tenni ez ügyben, mivel én jelenleg álláskereső vagyok és semmilyen jövedelemmel nem rendelkezek.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:Fantom

Kedves Érdeklődő,

mivel Ön vette az autót és a hitelt is Ön vette fel, a finanszírozási szerződés szerint Ön át sem adhatta volna a kocsit az ismerősének a finanszírozó engedélye nélkül: ez szerződésszegésnek minősül, ahogyan a díj nemfizetése is. A bank jogosan mondta fel a szerződést, és adott ki Önnel szemben fizetési meghagyást, mivel Ön az adós.

Önnek egyetlen esélye van a helyzet rendezésére: a járművet – amely az Ön illetve a bank nevén szerepel a nyilvántartásban – vissza kell szolgáltatnia a banknak, a tartozás ugyanis a kényszerértékesítésből befolyó összeggel csökkenthető. Amennyiben ezután még marad fenn tartozás, az szintén Önt, az adóst terheli.

Nem tudjuk, mi áll az Ön és az ismerőse által közösen írt dokumentumban, ezért nem tudjuk megállapítani, hogy Ön a dokumentum alapján milyen lépéseket tehet az ismerős és az autó „megkerülése” esetén. Behajtó cég segítségét Ön is igénybe veheti az autó és ismerőse megtalálása érdekében. A járművet a bank visszaveheti (papíron, jogilag) és kivonathatja a forgalomból illetve köröztetheti, vagy Ön is tehet rendőrségi feljelentést ismeretlen személy ellen gépjármű eltulajdonítása miatt.

Mindenkinek tanulság, hogy nagyon meg kell fontolni, kinek és milyen feltételekkel vállalunk készfizető kezességet vagy adjuk át a nevünkre finanszírozott autót.

Üdvözlettel

Hiteldoktor