Készer számolt önrész

2002.01.07. 11:45

Nyár végén ellopták autómról a kereket. Ezt olyan szakszerűen végezték, hogy az autó bal első sárvédőjét félig leszakították és a jobb hátsó ajtót behorpasztották.

Tisztelt Szekeres Mária!

Nyár végén ellopták autómról a kereket, az esemény olyan szakszerűen történt, hogy az autó bal első sárvédőjét félig leszakították és a jobb hátsó ajtót behorpasztották. A Providencia Casco biztosításra intéztem a kárt és a számla (önrész) fizetésénél meglepődve tapasztaltam, hogy kétszer számoltak önrészt. Ugyanis a biztosítási kötvényben külön önrésszel szerepel a részlopáskár (10 százalék, 8000Ft) és a rongálás (10 százalék, 24 ezer Ft).
Az önrész számolásánál a lopott alkatrészekre külön kifizettem a 10 százalék önrészt (ez kb. 500 ezer Ft volt, lévén könnyűfém felni volt az autón), illetve a javítási költségre meg 24 ezer Ft-ot, mert az nem érte el a 240 ezer Ft-ot.
Kérdésem: valóban így kell ezt számolni? Én egy feljelentést tettem, egy kárbejelentőt töltöttem ki, egy kárszámot kaptam, mégis kétszer fizetek önrészt. Szerintem a jogos eljárás az lenne, hogy ebben az esetben a magasabb önrészt vennék alapul a számításnál.

Köszönöm szíves válaszát.
Tisztelettel: Németh Zoltán
(2001. 11. 13.)

Tisztelt Németh Zoltán!

Ismereteim szerint Casco biztosításnál egy káreseménynél egy önrész vonható le. Amennyiben bizonyítottan a lopással (rész) összefüggésben keletkeztek a sérülések, a lopáshoz tartozó önrészt vonják le. Azt javaslom, hogy kérjen a kárügyben felülvizsgálatot.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.