Zár kötelező cseréje?

2002.01.27. 09:55

Nem értem hogy miért kell kicserélnem a sérült zárat, főleg ha le akarom dugóztatni és akkor semmiképpen sem lehet használni.

Tisztelt Kárszakértő!

A minap feltörték az autómat, ami miatt az egyik zár és ajtó sérült.
Ennek kárát a cascóm alapján szeretném rendezni (HUNGÁRIA 252). A biztosításom szerződési feltételei között szerepel az hogy a zár cseréjének 50%-át a biztosító állja. Ez az én esetemben 100 ezer Ft körüli összeg mivel egy új zárszetet kell vennem az autóhoz. A zárakat le szeretném dugóztatni, tehát nekem nem érdekem a zárak cseréje. A biztosítótól azt az információt kaptam hogy kötelező kicserélni a zárat, a szerződében pedig az áll hogy akkor kell zárat cserélnem, ha az autót nem lehet bezárni, kulcs nélkül ki lehet nyitni, ellopták a kulcsot vagy a zárat. Ez az én esetemben nem igaz mert csak az a zár nem működik (se nyitni se zárni nem lehet azzal a zárral). Az autó központi záras, tehát be lehet zárni, és ki lehet nyitni, természetesen a sérült ajtó is bezáródik. Nem értem hogy miért kell kicserélnem a zárat, főleg ha le akarom dugóztatni és akkor semmiképpen sem lehet használni. Lehet hogy én értelmezem rosszul a szerződést, vagy rosszul tájékoztattak volna a biztosító munkatársai?

Köszönöm fáradozását, B. M.
(2001. 11. 27.)

Tisztelt Uram!

Abban az esetben, ha a zárbetétet kihúzták, a feltételek szerint ki kell cserélni a zárat, ill. a zárgarnitúrát. A sérült zár cseréjét önrész levonásával téríti a biztosító, míg a többi zár cseréjéből 50 %-ot. A zárgarnitúra cseréjére kármegelőzés szempontjából van szükség ( teljes gépkocsilopás). Kármegelőzési kötelezettsége a gépjármű tulajdonosának, üzembentartójának van. Ezért ennek a költségei is őt terhelik, de az Ön által kötött biztosítás feltételei szerint ehhez a költséghez a biztosító 50 %-ban hozzájárul.
Ön dönthet úgy, hogy ledugóztatja a zárakat, de a gyújtáskapcsolót és csomagtér ajtajának zárját így is ki kell cserélni. Én azt javaslom, hogy a biztonság és a későbbi viták elkerülése érdekében célszerűbb a teljes zárgarnitúrát kicserélni.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.