2002.01.31. 00:47

Számomra egy 3 hónapos autó totálkárosra törése esetén a kár nem annyi, amennyiért el tudtam volna adni, hanem az amennyiért pótolni tudom.

Tisztelt Szekeres Mária!

Több válaszát olvastam a Totálkár rovatában és most számomra is aktuális lett a téma.
A PTK szerint a biztosítónak az okozott kárt kell megtérítenie. Számomra egy 3 hónapos autó totálkárosra törése esetén a kár nem annyi amennyiért el tudtam volna adni, hanem az amennyiért pótolni tudom. És egy ilyen korú autó még újnak számít. Így nem értem milyen alapon von le a biztosító avulást, amortizációt. És ebben az esetben azt sem tartom jogosnak, hogy valami keresettségi tényezőt vesznek figyelembe.

Továbbá kár számomra az üzembe helyezés költsége is, és ezt sem akarják kifizetni. A kárt kötelező biztosítás alapján fogják rendezni.

Végezetül csak annyit, most már értem, miért csalnak az emberek a biztosítókkal szemben. Csak így tudnak a valódi káruk ellenértékhez hozzá jutni.

Timár Pál
(2002. 01. 10.)

Tisztelt Tímár Pál!

A felelősségbiztosítás alapján rendezett kárügyekben a károsult csak az eredeti állapot visszaállítását kérheti a károkozó felelősségbiztosítójától. Ez azt jelenti, hogy egy három hónapos autót nem lehet új autóként kezelni, mert annak értéke nem egyezik meg egy új gépkocsi értékével. Az avulás mértéke pedig gépjármű-típusonként változó, s ezt a keresettség is befolyásolja.
Az üzembe helyezés költsége felelősségbiztosításra térítendő járulékos költség, így azt a megfelelő igazolás alapján kell téríteni.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.