Elmenekült a károkozó

2002.02.06. 13:36

A Lada papíron levő tulajdonosa 4 éve eladta a kocsiját, azóta ismeretlen kezeken vándorol, így természetesen kötelező biztosítása sem volt.

Tisztelt Szakértő!

Röviden a történetem:
Tavaly nyáron a házunk előtt levő parkolóban álló kocsimba hátulról belerohantak egy (egy piros 1200-es Ladával). A károkozó a kocsit hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A gyorsan kihívott rendőrség nem tudta megfogni a károkozót, a Ladát a rendőrség telepére szállították. A Lada papíron levő tulajdonosa 4 éve eladta a kocsiját, azóta ismeretlen kezeken vándorol, így természetesen kötelező biztosítása sem volt.
Így ügyem a MABISZ-hoz került egyből, ahol a rendőrségi végzésre várva eltelt fél év. A kárt közben felmérettem az egyik helyi biztosítónál.
Majd megérkezett rendőrségi végzés, miszerint a károkozót nem tudták azonosítani, így a MABISZ válasza az volt, hogy a kart nem tudja kifizetni.
Amit nevetségesnek tartok: egyrészt mert tudtommal a MABISZ pont az ilyen esetekre szedi a pénzt a többi biztosító társaságtól.
Másrészt a Ladát aki eladta, annak idején, az eladás tényét be kellett jelentenie az illetékes önkormányzatnál, ahol az adás-vételi bemutatása mellett őt töröltek a tulajdonosi listáról, és az új tulajt bejegyezték, így mindig valaki nevén kellett szerepeljen a kocsi, aki mint felelős előszedhető. (Lásd ha engem gyorshajtással lefotóznak, és nem én vezettem, de nem nevezem meg ki volt akkor engem büntetnek.)

Tehát a fenti kérdés kibővítve: hogy tudom a karom kifizetését elérni, ami kb. 200 ezer Ft nagyságú. Cascóm is volt a fenti időpontban, de az önrész pontosan minimum 200 ezer Ft- volt, így arra nincs értelme, nem beszelve arról hogy vétlenségem miatt inkorrektnek tartanám.
Tehát én fizetek a biztosítóknak de ők semmi felelősséget nem vállalnak?

Péter
(2002. 01. 31.)

Tisztelt Uram!

A kár kifizetéséhez meg kell találni a károkozó személyt, ill. a károkozó gépjármű tulajdonosát. A Mabisz abban az esetben fizet kártérítést, ha ismert a károkozó, de nem rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással egyik biztosító társaságnál sem, ill. akkor, ha ismeretlen a károkozó, de a károsult gépjárműben keletkezett kárt nem térítik.
Az Ön kárügyét a jelenlegi állapot szerint csak casco biztosítás terhére lehet rendezni, kötelező felelősségbiztosítás alapján -sajnos-, sem a Mabisz sem bármely biztosító nem tud téríteni.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.