Pótos IFA a ködben

2002.03.19. 08:46

Mivel kötelezőre ment a dolog ezért, vártam a gépjárművem árának megfizetését de a biztosító csak 50%-át akarja kifizetni mivel én "nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezettem".

Tisztelt Szakértő!

Üdvözlöm, egy biztosítási problémával keresem Önt. 2001.október 5-én reggel 6-kor mentem a Peugeot 206-os kocsimmal Szolnokról Budapestre, aznap sűrű köd és még sötét volt, ezért max. 60-nal mentem, elég nyugodt tempóban.

De inkább a tényeket ismertetném: Az albertirsai leágazásnál egy pótkocsis tehergépjármű akart átmenni a négyesen keresztbe, előttem balról jobbra. Sajnos nem tudtam megállni ezért úgy kb. 30-40-el frontálisan beleütköztünk a pótkocsiba, úgy hogy az én kocsim totálkáros lett, de személyi sérülés nem történt, a pótkocsiban elenyésző lett a kár. A balesetben részt vevő mindkét gépjármű az Argosznál volt biztosítva, kijött a rendőrség, és december elején jogerős lett az a rendőrségi határozat, miszerint én vétlen a másik járművezető hibás volt (ti.: mert nem adott elsőbbséget a védett úton közlekedőnek). Mivel kötelezőre ment a dolog ezért, vártam a gépjárművem árának megfizetését de a biztosító csak 50%-át akarja kifizetni mivel én "nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezettem" ami nem igaz.

A biztosító a levelében azt írta, hogy "veszélyes üzemek találkozásánál a járművezetők magatartását kell minősíteni" De miért? Miért nem a Kreszt, ami kimondja hogy a védett útvonalon közlekedőt hirtelen hely és sebességváltoztatásra nem lehet kényszeríteni? Fékutat nálam nem tudtak mérni a rendőrök, de szerintem ki lehet számítani valahogy a sebességeket és az ütközés előtti állapotokat, ha nekem nem hisznek. Nem beszélve arról hogy a másik gépjármű vezetőjének messzebbről kellett látni az én lámpámat, mint ahogy én észre tudtam venni a kocsija oldalát, ami ugye nem volt kivilágítva.

Kérdéseim:
1. Megteheti e a biztosító, hogy a rendőrségi határozatot nem veszi figyelembe?
2. Hogy tudnám bebizonyítani hogy vétlen vagyok? (van egy tanúm, egy jogerős rendőrségi határozatom, mi kell még hogy higgyenek nekem?)
3. Bíróságra érdemese mennem?
4. Egyáltalán most mit tegyek, mert így 660.000 Ft-tól esnék el, és egyébként is igazságtalannak tartom a biztosító határozatát.

Nagyon köszönöm a segítségét előre is.
Üdvözlettel
Kiss István
(2002. 02. 14.)

Tisztelt Uram!

Egy kárrendezési ügynek a rendőrség által hozott szabálysértési határozat csak egy eleme, amikor a kártérítésben a felelősséget megállapítják. Sok tényezőt kell figyelembe venni, mint pl. rendőrségi határozat, baleseti mechanizmus, KRESZ, Ptk. vonatkozó rendeletek, tanúk. Tehát kizárólag a rendőrségi határozat nem lehet jogalap a kártérítésre. Ön kérhet felülvizsgálatot a kárt rendező egységnél, ill. kárigényét jogi úton is érvényesítheti.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.