Vétlen totálkárok

2002.03.22. 11:45

A biztosító azóta megállapította az összeget, és azt mondtak utalnák is a pénzt, de az illető nem mutatta be az autóját a biztosítónak, és hogy addig nem utalnak semmit.

Tisztelt Szekeres Mária!

December vége felé TK-ra tört a kocsim, köszönhetően 1 kedves embernek, aki kihajtott elem. A biztosító azóta megállapította az összeget, és azt mondtak utalnák is a pénzt, de az illető nem mutatta be az autóját a biztosítónak, és hogy addig nem utalnak semmit.
Kérdésem az lenne, hogy mennyire jogszerű ez, hogy nem akarjak utalni? Mert ugyan miért írják alá a tanuk a betétlapot, ha nem azért, hogy igazoljak az esetet. Ha pedig jogos, hogy nem utalnak, én mit tudok tenni ilyen esetben? Keressem meg az illetőt, és beszéljem rá, hogy ejnye mutassa már meg
a kocsiját?

Válaszát előre is köszönöm
cyrax
(2002. 02. 25.)

Tisztelt Uram!

A kárrendezés során a biztosító a felelősség eldöntése érdekében kérheti a károkozó gépjármű bemutatását, a károkozó leírását a káreseményről stb. Ennek a kérésnek a biztosított eleget kell hogy tegyen. Akkor, ha mégsem teljesíti a kérést, sajnos nincs lehetőség a kár kifizetésére. Ön ezek után csak jogi úton érvényesítheti a kárigényét.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Tisztelt Kárszakértő!

Egy tavalyi baleset kapcsán autóm totálkáros lett (nem én voltam a hibás). A baleset ügyében rendőrségi helyszínelés történt. Az ügyben a biztosító kikalkulálta a kárt, amelynek kifizetését a rendőrségi határozat eredményéhez kötötték.
Az egyértelmű rendőrségi határozat időközben megérkezett, leadtam, viszont a fizetést a biztosító hetek óta halogatja, mindenféle nyilatkozatok bekérésére, helyszínfelmérésre, stb. hivatkozva.

A szerintem indokolatlan halogatás nekem további anyagi károkat okoz, mivel a gépkocsi munkaeszközöm, a biztosítási összeg kifizetése nélkül sem megjavítani, sem másikat vásárolni nem tudok.
Feltett szándékom, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő költségeimet és bevételkiesésemet valamint az elvárható időn túli időszakra eső kamatokat a biztosítótól követelni fogom.
Kérdéseim a következők:
- Milyen költségek megtérítésére kötelezhető a biztosító ez ügyben?
- Az üzleti károm megtérítését követelhetem-e, ha igen milyen jogcímen?
- Mennyi kamatot köteles a biztosító fizetni, és ez milyen időszakra vonatkozik?
- Milyen módon kell a fentiek megtérítését kérnem/követelnem?

Köszönettel,
Házay Tibor
(2002. 02. 27.)

Tisztelt Uram!

Felelősségbiztosítás alapján minden igazolt költséget meg kell téríteni, amely a káreseménnyel összefüggésben, annak következményeként felmerült. Ebbe beletartozik az elmaradt jövedelem vagy az elmaradt haszon is. A kamatokat a mindenkori jogszabályoknak megfelelően téríti meg a biztosító. A kárigényeket minden esetben írásban kell benyújtani. A kárigény elbírálásához szükséges bizonylatokkal, dokumentumokkal kapcsolatban - a konkrét kárügy ismeretében -, a kárt rendező egységnél adnak felvilágosítást, tájékoztatást.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.