Két biztosítás között a földre?

2002.03.22. 11:55

Az új biztosításom amiben a futómű extráit biztosítottam, nem érvényes csak másnaptól, és a régi sem érvényes, mert nem köthetek egy vagyontárgyra két biztosítást.

Hello

A tüneteim a következők:

Vásároltam egy Suzuki típusú kocsit részletre és ahogy kell szépen a kereskedő casco biztosítást köttetett velem. Ez mind szép és jó, de közben az autóra extra tartozékként könnyűfém felnit és márkás
gumikat vásároltam. Mint tisztességes fél elmentem a biztosítóhoz, hogy szeretném az extra tartozékokat a biztosított tárgyak körébe bevonni. A hölgy aki a biztosítónál volt, mondta hogy semmi akadálya.
Odaadtam neki az eredeti biztosításom, mondván ezt szeretném átdolgoztatni. A kedves aranyos hölgy erre telefonált párat (majd úgy 3-4 óra múlva) megszületett az új casco biztosításom.
Mint később kiderült, a hölgy nem a régit dolgozta át hanem kötött velem egy újat. Mikor aláírtam megkérdeztem tőle mikortól él a kockázatviselés, erre ő közölte hogy mostantól és ráírta a pontos
dátumot, órát, percet. Én befizettem az általa kért díjat a helyszínen.
Ezután rá pár órával egy szerencsétlen balesetben felszaladtam az útpadkára, a balesetet okozó Trabantos elismerte a felelősségét, persze az ő autója sértetlen maradt. Ahogy kell az én autóm
futóműve tönkrement. Másnap bementem a területi illetékes kárrendezőhöz hogy mi a problémám, vittam a baleseti bejelentőt.
Mondta a hölgy hogy az új biztosításom amiben a futómű extráit biztosítottam, nem érvényes, mert az csak másnap 0 óra 00 perctől él, de hogy a régi sem érvényes, mert nem köthetek egy vagyontárgyra két biztosítást. Hát kicsit megizzadtam. Mondván ezt a kolléganőjük nem tudja? Aki erre felháborodottan hivatta az irodavezetőt, aki arrogánsan közölte, hogy annyi biztosítást kötök amennyit akarok.
Ezután kaptam egy levelet hogy az új biztosítást elutasítják és a díjat visszafizetik.
Okulásképpen ez az OTP-GARANCIA biztosító.
Ön szerint mit tegyek?

Tisztelettel
Kőpatkai Ákos
(2002. 02. 26.)

Tisztelt Uram!

A biztosítási feltételek tartalmazzák, hogy mely esetben és milyen hatállyal lehet egy szerződést átdolgozni. Így a feltételekben benne van az is, hogy extratartozék miatt a szerződést át lehet-e dolgozni, vagy pedig új szerződést kell kötni. Ezenkívül szintén a feltételekben szerepel, hogy a kockázatviselés hogyan alakul átdolgozás és új biztosítás kötése során.
A Ptk. alapján egy vagyontárgyra összesen egy biztosítás köthető, ezért átdolgozás vagy új biztosítás kötése után a régi szerződés megszűnik.
Az Ön kárigényét a leírtak szerint a Trabantos felelősségbiztosítása alapján fogják rendezni, így azt nem befolyásolja, hogy Ön milyen casco biztosítással rendelkezik.
Az extratartozékokra az újbóli biztosításkötést pedig csak a javítás után lehet kezdeményezni.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.