Totálos öreg Skoda

2002.04.14. 21:38

A piaci értéke 100 és 120 ezer forint közötti volt. Rengeteg rajta az új alkatrész, vonóhorog (fél éve szerelve). 100 ezer forintot vita nélkül megkaptuk volna érte bármikor. A biztosító 70 ezerre értékelte, és levont 21 ezer roncsértéket.

Tisztelt Szekeres Mária!

Ezúton szeretném segítségét kérni. A Garancia biztosítójánál van évek óta édesapám birtokában lévő gépjárművünknek kötelező biztosítása, mely ez év januárjában totálkáros lett, javíthatatlan, egyértelműen nem a mi hibánkból. A károkozó elismerte tettét, ő szintén a Garancia ügyfele. A megyei fiókuk körülbelül másfél hete küldött egy pénzesutalványt minden indoklás nélkül, az ezen szereplő összeg eléggé megdöbbentett minket.
Abban kérném segítségét, hogy mi ilyenkor a teendő? Azt magyarázta nekem egy ügyvéd ismerősöm, kérjem ki a szerződést a biztosító társaságtól. Ebben benne van-e pontosan, melyek azok a károk amelyeket térít a biztosító? A megyei hirdetési újságra hivatkozott a kárszakértő az érték megállapításánál, amin kicsit csodálkoztam. Első érdeklődésemkor, mert sokáig állt az ügy, azt mondta, ha nem fogadjuk el az összeget, kijön második szemlére. Ő ugyanis nem is látta a járművet, mivel az eset megyén kívül történt, s egy ottani kollégája töltött ki egy űrlapot.
Az autó egy Skoda 120L típusú 1983-as évjáratú. Még több mint egy év műszakival. Piaci értéke 100 és 120 ezer forint közötti. Rengeteg rajta az új alkatrész, vonóhorog (fél éves). 100 ezer forintot vita nélkül megkaptuk volna érte bármikor. A biztosító 70 ezerre értékelte és levont 21 ezer roncsértéket.
Szeretnénk tisztán látni, s célom, hogy az idős kisnyugdíjas szüleim ne érezzék azt, hogy igazságtalan a biztosító társaság által felajánlott összeg. A mindennapi életükhöz szükséges volt ez az autó, s a kártérítés jelenlegi összegéből esélyük sincs egy másik ugyanilyen típusú és állapotú autó megvásárlására, nevükre íratására. Nem célunk nyereséget kovácsolni a kárból, de szeretnénk, ha jobban megközelítené a kártérítés a valós kárunkat.
Például egy másik autó átíratása 30-40 ezer forint. Van-e mód, hogy ezt megtéríttessük velük?
Erre a kérdésünkre a kárszakértő csak annyit mondott, nekünk is felelőséget kell vállalni. Ezt a kijelentését nem értem. Egyértelműen vétlenek voltunk.
Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Tóvizi Tibor

Tisztelt Tóvízi Tibor!

Azokban az esetekben, amikor a kifizetett kártérítéssel nem értenek egyet, a legcélravezetőbb a kárt rendező egység vezetőjénél kérni az ügy felülvizsgálatát.
A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendeletben nincsenek tételesen felsorolva a káresemények. A Ptk. szerint aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Ez a felelősségbiztosítások alapja. Ezért a gépjármű felelősségbiztosítás alapján minden olyan kárt meg kell téríteni, amely a károkozó gépkocsi üzemeltetésével összefüggésben keletkezett. Így nem csak a gépkocsiban felmerült károkat, hanem az egyéb járulékos költségeket is, melyek igazoltan a káresemény bekövetkezése miatt jelentkeztek.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.