Motoros a semmiből

2002.04.14. 21:42

Nem jött szembe senki, (legalábbis az általam belátott útszakaszon). Miután erről megbizonyosodtam, azt kezdtem el nézni, hogy ez-e az az utca ahova be kell kanyarodnom, és ezért rendkívül lassan, nagy ívben kanyarodtam, szememmel az utcatáblát keresve.

Tisztelt szakértő asszony!

Az eset röviden a következő: Egyenes jól belátható főútról balra egy mellékútra akartam kanyarodni, és kanyarodás közben szembe csattantam a szemből a főúton érkező motorossal.

Elvileg én vagyok a hibás mert nem adtam elsőbbséget neki. Igen ám, de én körülnéztem kanyarodás előtt, és nem jött szembe senki, (legalábbis az általam belátott útszakaszon) miután erről megbizonyosodtam azt kezdtem el nézni hogy ez-e az az utca ahova be kell kanyarodnom, és ezért rendkívül lassan, nagy ívben kanyarodtam, szememmel az utcatáblát keresve.

Eközben vágódott belém a semmiből a motoros, akit csak akkor láttam meg amikor 5 méterre volt az autómtól. A balesetben egy enyhe zúzódáson kívül más sérülése nem keletkezett, ami sajnos ugyan 8 napon túl gyógyuló, de ahhoz azért elég jól volt hogy a baleset után saját lábán még bemenjen az óráira az egyetemen.
Én nem ismertem el a felelősségem mert szerintem ő jóval meghaladhatta az 50 km/h-t, és a lámpája sem égett (borult idő volt bár nappal, motorosoknak amúgy kötelező ha jól tudom)

Sajnos egyiket se tudom bizonyítani mert a lámpa nem tört össze, féknyom nincs, tanuk sincsenek, mert a forgalom ugyan hatalmas volt, mégis csak olyanok álltak meg akik nem látták az esetet. Számíthatok bármilyen szintű kármegosztásra ebben az esetben? A motorban egyébként kb. 20 ezer, az autómban közel félmilliós kár keletkezett.

Bence
(2002. 03. 23.)

Tisztelt Uram!

Ezt a rovatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsen eligazodni a kárrendezési, biztosítási kérdésekben. Kárügyek rendezésére, felülvizsgálatára, felelősség megállapítására ez a fórum nem alkalmas (s nem is célunk), mivel a konkrét káranyag nem áll rendelkezésre. Minden káreseményben csak az összes körülményt figyelembe véve lehet eldönteni a felelősséget. Éppen ezért nem tudom megmondani, hogy milyen döntésre számíthat a felelősség ügyében. A magyarországi kárrendezési gyakorlatban kevésbé alkalmazzák a kármegosztás lehetőségét, mint más országokban (ez a szabálysértési ügyekre is igaz), pedig nagyon sok esetben megállapítható a károsult közrehatása a baleset bekövetkezésében.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.