Megbuherált zárak?

2002.05.27. 10:02

Nemrég egy kisebb balesetben megsérült a kocsim (Fiat Brava) hátsó lökhárítója. Ezt a hibát tökéletesen ki is javították egy Fiat szervizben. Viszont ma, amikor hazahoztam a gépet, észrevettem, hogy a központizár egyik oldalon sem működik.

Tisztelt Szakértő!

Egy olyan problémával fordulok Önhöz, amire a korábbi cikkek "átlapozása" után sem találtam meg a megoldást.
Az eset: Nemrég egy kisebb balesetben megsérült a kocsim (Fiat Brava) hátsó lökhárítója. Mivel a másik fél volt a hibás, és el is ismerte a vétkességét, a biztosítója állta a javítás költségeit. A sérülés szerencsére, csak és kizárólag a hátsó lökhárítóra korlátozódott, azt kellett javítani, és újra fényezni. Ezt a hibát tökéletesen ki is javították egy Fiat szervizben. Viszont ma, amikor hazahoztam a gépet, észrevettem, hogy a központizár egyik oldalon sem működik. Egyszer-kétszer bezár, aztán annyi, és a kulcs is érezhetően akad mind a két zárban. Az autó egy napot volt a szervizben, előtte semmiféle probléma nem volt a zárakkal.

Ez után felmerült bennem, hogy esetleg valami "beavatkozás" történhetett a zárak környékén is. Visszavinni viszont nem akarom, mert ezek után nem igazán bízom bennük. Viszont 100 százalékosan természetesen nem vagyok biztos a dologban. Végül is van rá esély, hogy pont ezen a napon romlott el a központizár.

Arra gondoltam, hogy - az amúgy is esedékes - szerviz idején a márkaszervizt megkérem, hogy nézzék meg a zárakat, hogy mi a gond velük. Viszont ha közlöm, hogy véleményem szerint megpiszkálták, onnantól gondolom érvényét veszti a garancia, és az esetleges javítást fizethetem saját zsebből.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben meg lehet-e valahol vizsgáltatni a zárakat - valamilyen hivatalos módon - ha esetleg beigazolódik, hogy nincs teljesen rendben a dolog, akkor legyen valami a kezemben, amivel ezt igazolhatom.

És ha netalántán így lesz, akkor van-e lehetőség ezt jogi úton rendezni, a javítást végző cégtől kártérítést követelni?

Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Bata László
(2002. 04. 13.)

Tisztelt Uram!

Véleményem szerint nagyobb a valószínűsége a központizár meghibásodásának, mint a "beavatkozásnak". Egy gépkocsinál, ha el akarják a későbbiekben tulajdonítani, egyszerűbb a rendelkezésre álló kulcsról másolatot készíteni, mint a zárbetétekkel foglalkozni. Ezért a márkaszervízben történő vizsgálat nagy valószínűséggel a meghibásodást fogja alátámasztani. A szándékos rongálást nehéz lenne a szervizre rábizonyítani, mert azóta eltelt egy pár nap, így már nem állapítható meg, mikor keletkezett a hiba.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.