Vétlen avultatás

2002.05.27. 10:06

A biztosító (a vétkes fél kötelezője terhére) egy 100 ezres tétel 20 százalékát nem hajlandó kifizetni azon okból, hogy a régi alkatrészek helyett újak kerülnek az autóba (lehet ez egyáltalán avultatás?)

Kedves Mária!

Esetem a következő:
Vétlen autósként kb. egymillió Ft-os kár keletkezett a 8 éves, 1,8-2 millió Ft értékű autóban, a szakszervízben nagyrészt új alkatrészekkel dolgoznak. A biztosító (a vétkes fél kötelezője terhére) egy 100 ezres tétel 20 százalékát nem hajlandó kifizetni azon okból, hogy a régi alkatrészek helyett újak kerülnek az autóba (lehet ez egyáltalán avultatás?). Nem számolja viszont le azt az összeget, amivel az autó értéke csökkent a törés következtében, így ez szintén kár.

Kérdésem, hogy lehet-e erre sikerrel hivatkozni és kompenzálni ezt a 20 ezer Ft-ot, ugyanis nem kívánjuk kifizetni azt a 20 ezer Ft-ot sem, lévén abszolút vétlenek (piros lámpánál állva belénk rohantak szemből).

Várom válaszát és előre is köszönöm: Biczó Péter
(2002. 04. 16.)

Kedves Biczó Péter!

A 8 éves autó javításánál felhasznált új alkatrészek után valóban meg kell fizetni az értékemelkedést (avulást). Ez azért van, mert az eredeti állapotot kell helyreállítani a felelősségbiztosítás értelmében. Az eredeti állapot 8 éves alkatrészekkel történő javítást jelentene az Ön esetében, mely gyakorlatilag nem kivitelezhető. Egy ilyen korú gépkocsi értékesítésénél a piacot, vevőkört már nem nagyon befolyásolják az esetleges sérülések, ha szakszerűen kijavították azokat.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.