Alkatrész avulás

2002.08.21. 11:37

Ezek szerint Ön szerint egy új alkatrésszel javított autót drágábban lehet eladni, mintha nem javították volna. Javaslom, menjen el autokereskedőhöz, s kérdezze meg, mennyivel drágább a karambolos autó.

Tisztelt Szakértő!

Bár én nem vagyok érdekelt pillanatnyilag, de bele olvasok néha szakértői véleményükbe. Meg kell hogy mondjam, eléggé felháborít a logikátlan indoklás. Bár tudom, hogy a gyakorlatban ez így van, attól ez igazságtalan, s szerintem jogtalan is.

Nézzük a máj. 27-i válaszát.
Az új alkatrész beépítése Ön szerint áremelkedést (avulást) eredményez. Ezek szerint Ön szerint egy új alkatrésszel javított autót drágábban lehet eladni, mintha nem javították volna. Javaslom, menjen el autókereskedőhöz, s kérdezze meg, mennyivel drágább a karambolos autó. Ha kívánja, szivesen elkisérem egy ilyen útra!

Régi kocsinál igaz, hogy nincs nagy jelentősége kisebb sérüléseknek, de egy 2 milliós autónál azért ennek még van jelentősége. -1% szinte biztos. De, hogy ez nem okoz 1% értékemelkedést az biztos. Azért én inkább az -5%-ra szavaznék. (Ez 100 ezer forint)

Másik probléma, ha a javítás bontott alkatrésszel nem végezhető el (mert pld. nem kapható), akkor nem a károsult köteles ennek a következményeit vállalni. Persze kivárható, míg a beszerzés megtörténik, de erre az időre a károkozó köteles cseregépjárművet biztosítani, vagy a kiesésből következő kárt megtéríteni. Én mint tulajdonos nem vagyok köteles bontóról bontóra járni alkatrészért esetleg több tízezer forintos utánajárási költséggel. Egy bontott alkatrész beszerzése akár többe is kerülhet, mint az új alkatrész.

Önnek, mint szakértőnek nem a biztosító egyoldalú véleményét kéne itt közölni, vagy közölni kéne, hogy ez a biztosító álláspontja, független attól, hogy mit mond a jog. Nem állítom, hogy én tévedhetettlen vagyok, ha tévedtem várom szives véleményét.

Tisztelettel:
Kiss Kálmán
(2002. 07. 01 30.)

Tisztelt Uram!

Köszönöm észrevételét, de a hivatkozott kérdésben a véleményem továbbra is fenntartom.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.