Halmozódik az avulás?

2002.10.02. 13:44

Amikor a kárfelvétel megtörtént a kárszakértő közölte velem, hogy a magnó évi 15 százalékot avul a gépkocsi új korától kezdődően, ellentétben a többi alkatrésszel, amelyek csak 5 évesen kezdenek avulni.

Tisztelt Szekeres Mária!

2002. év elején 5 éves Fiat Bravomból ellopták a gyári rádiót ami a Hungária Biztosítónál lévő casco biztosításban szerepelt. Amikor a kárfelvétel megtörtént a kárszakértő közölte velem, hogy a magnó évi 15 százalékot avul a gépkocsi új korától kezdődően többi alkatrészével ellentétben, ami csak 5 évesen kezd avulni.

A Fiat gyári magnó értéke 175.801 Ft nettó, vagyis 219.751 Ft bruttó összeg. Amennyiben ezt az összeget évi 15 százalékkal csökkentem, szerintem 5 évesen 97.504 Ft (a Hungária biztosító egy másik kárszakértőjétől is azt információt kaptam, hogy a katalógus értéket kell évi 15 százalékkal csökkenteni, de ezt mindig a már csökkentett összegből kell levonni).

A kárfelvételnél a kárszakértővel az összeget megbeszéltem és mondta is, hogy elég ekkora összegért esetleg használtan megvennem a magnót bontóból, ha találok, nem kell újat vennem mindenképpen. A kifizetéskor ezt a véleményét megváltoztatta miszerint az évi 15 százalékot egy 5 éves autó esetén egyben kell levonni az összegből, és az ugyanúgy 75 százalék 5 év alatt.

Ez azért egy elég könnyű matematikai számítás, ez az összeg így csak 54.937 Ft. Szeretném megtudni, hogy helyesen járt-e el az ügyemben a kárszakértő és esetleg én kaptam helytelen információt, vagy ha esetleg nekem van igazam hova fordulhatnék a panaszommal?

Segítségét előre is köszönöm: Vörös Csaba.

Tisztelt Vörös Csaba!

Az Ön kárügyében az avultatás mértéke évente 15 százalék, tehát összesen 75 százalék. Így a kifizetésnél a szakértő a helyes összeget állapította meg.
Természetesen nem kell új magnót vennie a gépkocsiba, viszont egy esetleges második káreseménynél a magnó kárkori értékének számításánál ezt figyelembe veszik.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.