Mi is a totálkár?

2002.10.07. 18:52

Ha ezt a nem ajánlott levelet - mely nekem inkább egy pénzügyi elszámolásnak tűnt, mint egy gépkocsi totálkárossá nyilvánításának - bármely okból nem kapom meg, a legnagyobb jóindulattal sem gyaníthatnám hogy a kocsi totálkáros volt valaha is. Ez az eladásnál jogkövetkezményekkel járhat? Ha megkapom fenti levelet, ennyi elég egy gékocsi totálkárossá nyilvánításához?

Tisztelt Kárszakértő!

Olvasva a rovat szerintem igen hasznos eseteit, döbbentem rá, hogy nagy vonalakban mivel jár egy totálkáros gépkocsi eladása, ill.megvétele.

El kívánom adni gépkocsimat, mely lehet hogy totálkáros ? Az eset kb. 4 éve történt. Egy ukrán állampolgárságú fiatalember gépkocsijával szabálytalanul elém kanyarodott, nem lehetett megállni. (Nem tartozik a lényeghez, de volt nyílt és burkolt fenyegetés, majd jókor jött egy motoros rendőr, de a felelősség "megállapítása" a gépkocsim sérüléseinek, féknyom, stb. teljesen nyilvánvaló és világos volta ellenére sem volt egyszerű dolog. Senkinek nem kívánom.)

Végül a baleset miatt a másik fél lett elmarasztalva. Az autómentős elvitt egy általa ajánlott szerelőhöz, ahol "Mi mindent elintézünk uram, önnek csak a kárfelvételi jegyzőkönyvet kell aláírnia" kijelentést tették. Az aláírás egy későbbi egyeztetett időpontban megtörtént, a kárfelvételi jegyzőkönyvet átnéztem de ott nyoma sem volt totálkárnak. Karosszéria elemek, hűtöcsere, részfényezés, stb. voltak felvéve. Volt egy későbbi pótszemle de az csak futómű beállításra vonatkozott legjobb tudomásom szerint.

A kocsi elkészült. Később a biztosító küldött egy levelet, melyben közölték, hogy a gépkocsi javítása nem gazdaságos, mert a javítása többe kerül(ne), mint az egész értéke. Az általam a szerelőnek adott meghatalmazás alapján pedig neki egy bizonyos összeget, (nem emlékszem mennyit) kifizettek.

Ha ezt a nem ajánlott levelet - mely nekem inkább egy pénzügyi elszámolásnak tűnt, mint egy gépkocsi totálkárossá nyilvánításának - bármely, okból nem kapom meg, a legnagyobb jóindulattal sem gyaníthatnám hogy a kocsi totálkáros volt valaha is. Ez az eladásnál jogkövetkezményekkel járhat? Ha megkapom fenti levelet, ennyi elég egy gékocsi totálkárossá nyilvánításához?

Nem kell újravizsgáztatni a gépkocsit? Egy műszaki vizsgán ettől nagyságrendekkel kisebb hibák miatt megbuknak autók, mint amennyit egy ilyen javítás magában rejt.
De annál biztosan több gond lehet vele, mint pl. néhány napja lejárt környezetvédelmi zöldkártyás autóval közlekedni, ami ugye tudjuk mivel járhat.

Ennek ellenére, tudván autóm javítás előtti sérüléseit nyugodtan ültem bele. De ugyanezt nem tettem volna meg egy "igazán" totálkáros gépkocsi megjavítása után. Vagyis én nem, de sokan mások bizonyára igen.

Nem ismerve az idevonatkozó jogszabályokat, lehet hogy nyitott kapukat döngetek, amiért elnézést kérek.

Szíves válaszát várom fenti kérdéseimre.
Tisztelettel: Rózsavári Sándor

Tisztelt Uram!

Leveléből számomra az derül ki, hogy az Ön gépkocsija a négy évvel ezelőtti káresemény következtében gazdasági totálkáros lett. Ez azt jelenti, hogy a gépkocsi javítása nem gazdaságos, mert a gépkocsi káridőponti értékét megközelíti vagy meghaladja a javítási költség. A biztosító levele is ezt tartalmazza.

A gazdasági totálkár nem jelenti azt, hogy a jármű műszaki totálkáros lenne, és a forgalomból kivonnák. Tehát a gazdasági totálkáros autó szakszerű javítás után üzemképes lesz és minden további nélkül részt vehet a közlekedésben, ezért nem kell újból levizsgáztatni sem.
Értékesítésnél az eladónak "illik" felhívni a vevő figyelmét a gépkocsi esetleges sérüléseire, s idetartoznak a kijavított sérülések is. Sajnos a gyakorlatban erre a tájékoztatásra nem mindig kerül sor, sőt eléggé ritkán teszik meg.
Célszerű adás-vételkor a korábbi sérüléseket feltüntetni a szerződésben, mert így egy későbbi jogi vitában - ha kiderül, hogy sérült volt a gépkocsi -, tisztább lesz a helyzet (a szóban történő informálást nem lehet bizonyítani).

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.