Rongálás után kémény

2002.10.14. 10:00

A betonkémény után ép elem nem maradt az autó karosszériájában. A kár értéke közel áll a 60 százalékhoz. Van-e vajon valami megoldás arra, hogy a gyakorlatilag használhatatlan (szervizelés alatt lévő autóra) ne fizessek lízing díjat?

Tisztelt kárszakértő!

Elvileg rendelkezem egy lízingelt, 8 hónapos, cascos (Hungária) tehergépjárművel.(Peugeot Partner)

Bosszúságomra kb. 2 hónapja feltörték és 300 ezer Ft-os rogálási kár keletkezett az autóban: utánajárás, 3 hét szerviz, még máig sem komplett a javítás.

Ezek után kb. 3 hete (a nagy szélviharban) egy társasház betonkéménye az autóra zuhant, ép elem nem maradt az autó karosszériájában. A kár értéke közel áll a 60 százalékhoz.
Nem tudom, hogy meddig tart megint a huzavona, ez idő alatt a vállalkozásom nem tudja használni az autót.

Kérdéseim:
Lehetőségem van-e azt mondani, hogy elég, kérem a kár értékét, és a roncsont magán úton értékesítem? (Minél előbb.)
Van e valami megoldás arra, hogy a gyakorlatilag használhatatlan (szervizelés alatt lévő autóra) ne fizessek lízing díjat?
Miért kell, hogy az ügyintézés hónapokig eltartson?
Létezik a 60 százalékos határ, vagy új autónál ez más?
Hol térül meg az a károm, hogy én ezt az autót gyakorlatilag már nem értékesíthetem, mint sérülés mentes gépjáru"?

Üdvözlettel:
Bélteki Ferenc

Tisztelt Uram!

Azt hiszem a legegyszerűbb, ha a kérdések sorrendjében válaszolok.
A sérült gépjárművet nem köteles megjavíttatni, s a roncsot is értékesítheti. Természetesen a kárrendezés ebben az esetben nem számla alapján történik, hanem a megállapított kárösszeg kerül kiutalásra.
A lízingdíj elengedésére szerintem nincs lehetőség, de ebben a lízingbeadó illetékes.
Az ügyintézési idő attól függ, hogy milyen iratok beszerzése szükséges a kártérítéshez. Az Ön által említett gépkocsi-feltörésnél pl. meg kell várni a rendőrségi határozatot, mert csak annak leadása után téríthető a kár. A biztosítónak az utolsó irat beérkezését követő 15 napon belül kell a kárkifizetést teljesítenie.

A casco biztosítási feltételek alapján a sérült gépjármű várható javítási költsége amennyiben a káridőponti érték 80 százaléka alatt marad, akkor a helyreállítás költségét tétíti meg a biztosító (gondolom, az Ön által említett 60százalékos határ erre vonatkozott).
A forgalmi értékcsökkenés térítésére casco biztosítás alapján nincs lehetőség, mert a feltételek szerint a biztosító szolgáltatása erre nem terjed ki.

Üdvözlettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.