Ellopott felnik és pótlásuk

2002.10.16. 01:22

A márkaszerviz nagyon készséges volt, vállalták a biztosító intézését is. Az ütő akkor állt meg bennem, amikor 400 ezer forintra árazták a garnitura felni és gumi potlását.

Tisztelt Kárszakértő,

két hete az egyik éjjel lelopták mind a négy alufelnit (és gumit) az autónkról.
A márkaszerviz nagyon készséges volt, vállalták a biztosító intézését is. Az ütő akkor állt meg bennem, amikor 400 ezer forintra árazták a garnitura felni és gumi potlását. Körbenéztem néhány kereskedőnél és márkás anyagokból kb. 300 ezerből ki lehetne hozni a pótlást.
Amikor ezt említettem a szervízben (az OZ felnire a szerelő először azt mondta, hogy az nagyon drága felni, kb. kétszer annyiba kerül, mint más egyszerübb), azt mondták, hogy de nekik az eredeti állapotot kell visszaállítani, mert csak ezt fogja fizetni a biztosító. (Sajnos az autó akciós felszereltségéhez tartozott az alufelni!)

Ha minden jól megy, nekem csak 10 százalék önrészt kell fizetnem, pontosabban most az egészet, és majd ha a rendőrségi eljárás lezárul (2 hónap múlva), akkor a biztosítótól - elméletileg - visszakapom a 90 százalékot.

Csak azt szeretném tudni, hogy a biztosító valóban ki fogja nekem fizetni az összeget, még ha az a piaci ár felett is van? Félek, hogy kifizetem a szerviznek a teljes összeget, majd a biztosító csak egy töredék részt térít!

Kérem, segítsen!
Köszönettel,
Katzer Imre

Tisztelt Uram!

Az alufelni térítésénél tisztázandó, hogy a gépjármű szériafelszerelése-e a felni, vagy pedig extratartozéknak számít.
Az ellopott alkatrész pótlásánál az illetékes vezérképviselet vagy annak hiányában a gyártó által megállapított, a káresemény időpontjában érvényes árat veszik figyelembe. A káridőponti érték megállapításánál figyelembe veszik az értékemelkedést is (avulás).
Természetesen az önrészt is meg kell fizetni a biztosítási feltételeknek megfelelően.

Tisztelettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és az Allianz Hungária Biztosító Rt. szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.