Elhagyott autók

2000.11.21. 10:57

Tudunk valamit tenni az olyan "elhagyott" autókkal (esetleg a tulajdonosukkal), amelyeken látszik, hogy hónapok, esetleg évek óta nem közlekednek, kerekeik teljesen leeresztve, ajtók nyitva, motorháztető kinyitva?

Tisztelt kárszakértő asszony!

Abban szeretném segítségét kérni, hogy tudunk-e valamit tenni az olyan "elhagyott" autókkal (esetleg a tulajdonosukkal), amelyeken látszik, hogy hónapok, esetleg évek óta nem közlekednek, kerekeik teljesen leeresztve, ajtók nyitva, motorháztető kinyitva?

Mindenki számára bosszantóak ezek a szerencsétlenül járt autók. Elfoglalják a parkolóhelyeket, esetleg útban is vannak. Én azon az egy útvonalon, amelyen naponta közlekedem, és ahol lakom, legalább 5 ilyen gépjárműről tudok.

Van elszállítási felelőse az ilyen autóknak? Rendőrségen kell bejelenteni? Adjam be a rendszámot nekik? Sok autón rendszám sincs! Nyissak egy "használtautó" kereskedést és én hordjam oda őket össze? Ez akár legális vállalkozás is lehetne?

Tisztelettel: Szabó Tamás

Tisztelt Szabó Tamás Úr !

Az Ön által leírt helyzettel sajnos naponta találkozunk, úton-útfélen. Ennek a problémának a megoldása -tudtommal-, az Önkormányzatok feladata, nekik kell megrendelni az elszállítást, mivel közterületen vannak ezek a "gépjárművek". Szerintem a területileg illetékes önkormányzat ügyfélszolgálatán teheti meg a bejelentést, s ott -reméljük-, korrekt tájékoztatást fognak adni. Az Ön által felvetett egyéb lehetőségek megvalósítását pedig a saját érdekében nem javaslom.

Tisztelettel: Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Olvasói ötlet:

Olvastam a totalcar.hu-n válaszát az elhagyott autókról. Ha nem haragszik, pontosítanam mit lehet tenni ez ügyben.

A legfontosabb, hogy az önkormányzatnak (területfelügyelet) csak a rendszám nélküli autók elszállítására van joga (kivéve a fizető parkolóhelyen). Tehát csak a rendszám nélkülieket! Be kell jelenteni, majd fényképezés után, ha 15 nap múlva is ott van, akkor elszállít(hat)ják. Rendszámmal ellátott autókat csak a rendőrség foglalhat le (bűncselekmény gyanúja miatt), vagyis szállíthat el, tehát elvileg 100 évig is ott maradhat, amennyiben a KRESZ szerint parkolhat.

Nem akarok tippet adni, de a látszólag hosszú ideje elhagyott autóról "néha" eltűnik a rendszám, s ezután már ugyebár rendszámnélküli lesz :)

Üdvözlettel:
Kis Ibolya


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.