2000.11.30. 11:47

Nyáron a Balatonnál nyaraltunk, és egy nagy jégeső következtében az első szélvédő egy pöttyben sérült.

Tisztelt Kárszakértő asszony!

Nyáron a Balatonnál nyaraltunk, és egy nagy jégeső következtében az első szélvédő egy pöttyben sérült. A Hungária-nál van kötelezőm, és érdekelne, hogy ilyenkor a kötelező térít-e valamit a javíttatásból, és ha igen, akkor mit kell csatolni a kérelemhez.
Kérem válaszát e-mail-ben is juttassa el, mert nem tudom gyakran olvasni a weblapot.

Köszönettel: Tóth Béla

Tisztelt Tóth Béla Úr !

Két általános félreértést szeretnék először tisztázni a kötelező felelősségbiztosítással kapcsolatban.

A Ptk. szerint aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Ez az élet minden területére vonatkozik. Azért, hogy egy-egy ilyen károkozás az okozó anyagi helyzetét alapjaiban ne rendítse meg, ezeket a kockázatokat biztosítani lehet, pl. épülethasználói, orvosi, állattartói stb. felelősségbiztosítással. A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának bevezetését az tette szükségessé, hogy a károsult kárigényének érvényesítése során ne legyen kiszolgáltatva az okozó vagyoni helyzetének. Tehát a felelősségbiztosítások soha nem a biztosított személynek okozott károkra térítenek, hanem az általa okozottra.

A másik probléma az, hogy a gépjármű felelősségbiztosítás - a nevében is benne van-, a gépjármű üzemeltetése során okozott károkra vonatkozik. A fentiekből következik, hogy az Ön felelősségbiztosítása alapján akkor nyújtanak kártérítést, ha a gépkocsival másnak kárt okoztak, de a saját autóban keletkezett kár nem térül. Ön pedig akkor lenne jogosult a kártérítésre, ha a gépkocsijában másik autó okozott sérülést /és annak a kötelező biztosítása alapján/.

Természetesen mindenre van megoldás. Az ilyen sérüléseket lehet casco biztosítás keretében vagy a kötelező felelősségbiztosítás mellé köthető kiegészítő szélvédőbiztosítás alapján rendezni. Amennyiben Ön a két biztosítás közül rendelkezik valamelyikkel, akkor megteheti a bejelentést. Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a bejelentést a kár bekövetkezését követő két munkanapon belül kell megtenni és természetesen a sérült szélvédő szemlézése szükséges hozzá.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.