Irreális kármegállapítás

2001.01.12. 10:10

Az értékcsökkenést a biztosító 13.000 Ft-ban állapította meg. Számomra ez irreálisnak tűnik pl. az autópiacon az esetleges eladásnál:
- És volt már valami balesete vele?
- Igen, ez-es-ez.
- Ja, akkor az árát kérem 13.000 Ft-tal csökkenteni, és megveszem.

Tisztelt Szekeres Mária! Korábban olvastam a Totalcar oldalain az értékcsökkenésről szóló írását. Mivel sajnos volt egy balesetem (mint vétlen fél), megpróbáltam, hogy vajh mennyire reális az értékcsökkenés mértéke. Tapasztalatom szerint sajnos nem az.

Az eset: Fél éves Ford Focus típusú gépjármű (vételi érték 3M Ft, kb. 8000 futott km), az eset után jobb első karosszéria elemcsere (fényezés, stb.), ill. az autó elején lévő műanyag lökhárító csere. Ezután az értékcsökkenést a biztosító 13.000 Ft-ban állapította meg (nem a Hungária, lehet, hogy ez a probléma?).

Számomra ez irreálisnak tűnik pl. az autópiacon az esetleges eladásnál:
- És volt már valami balesete vele?
- Igen, ez-es-ez.
- Ja, akkor az árát kérem 13.000 Ft-tal csökkenteni, és megveszem.

Van rá mód ezen összeget (nyilván növelési szándékkal) hivatalosan is megkérdőjelezni? Ill. mi alapján számítják ki az értékcsökkenést, pl. az adott paraméterek alapján?

Köszönettel:
Tóth Iván

Tisztelt Tóth Iván Úr !

Konkrét adatok hiányában nem tudom megítélni az értékcsökkenés összegének helyességét. Az értékcsökkenés megállapításához szükséges többek között a gépjármű káridőponti értékének meghatározása, melyet befolyásol pl. a gépkocsi kora, állapota, futásteljesítménye. Ezenkívül figyelembe veszik a sérülés mértékét, valamint a javítás módját. Pl. nem mindegy, hogy a sérült elemet javítják vagy cserélik.
Természetesen van lehetőség a jogorvoslatra. A kárt rendező egység vezetőjénél, kedvezőtlen döntés esetében pedig a biztosító intézet vezetőjénél lehet kérni az ügy felülvizsgálatát. Remélem, sikerül megnyugtatóan rendezni az ügyet.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.