2001.01.16. 10:27

A kárt előzetesen 300eFt-ra becsülte a Hungária Bizt. Kárfelvevője. Egyes alkatrészeket lehet javítani, azonban egyesek cserére szorulnak. Hogy áll ilyenkor, egy ilyen idős autónál az avultatás százalékos mértékben? Kb. 100eFt értékű új alkatrészt kell majd vennem, ebből milyen jogcímen és miért fog a biztosító kevesebbet teríteni?

Tisztelt Kárszakértő !

Múlt héten belejöttek az autómba hátulról (Astra 1.6 16V, 1996), kaptam baleseti bejelentőt is, a vétkes autós elismerte hibáját és még érvényes kötelezője is van. Namost a kárt előzetesen 300eFt-ra becsülte a Hungária Bizt. Kárfelvevője. Egyes alkatrészeket lehet javítani, azonban egyesek cserére szorulnak. Hogy áll ilyenkor, egy ilyen idős autónál az avultatás százalékos mértékben? Kb. 100eFt értékű új alkatrészt kell majd vennem, ebből milyen jogcímen és miért fog a biztosító kevesebbet teríteni?

Köszönettel;

OPi;

Tisztelt OPi !

Konkrétan nem tudom megmondani, hogy az Ön kárügyében mennyi lesz az avultatás, mivel a gépjármű sérüléseit ehhez ismerni kell. Ön kapott egy kárfelvételi jegyzőkönyvet, melyen a szakértő szerepelteti az értékemelkedés mértékét /itt adják meg az avulás százalékát/.
A kár helyreállítása során a gépkocsira szerelt új lemez- és gumialkatrészek, bizonyos szerkezeti egységek, fődarabok, kárpitozott alkatrészek (általában azok, amelyeknek az állapota meghatározó a jármű piaci megítélésben), valamint a teljes külső vagy külső-belső fényezés esetén értékemelkedés címén levonás eszközölhető. Ennek megállapításánál az alkatrészek valószínűsíthetű élettartamát veszik fegyelembe, amelyet lehet naptári év vagy futásteljesítmény alapján számolni. A számítás módja alkatrészenként különböző, de többségben vannak a futott km-ek alapján avultatott alkatrészek.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.