Avultatás megint

2001.01.18. 13:36

Egy nemrég elszenvedett baleset során összetört a két és fél hónapos Fiat Brava 1.6SX gépkocsim, alig 3000 kilóméteres futásteljesítmény után. Az autó jelenleg gazdasági totálkárra lett véve a nagymérvű sérülés miatt. Rendőrségi helyszínelés volt, ennek eredményeként valószínűleg rám néző kedvező határozat várható.

Tisztelt Kárszakértő Asszony!

Egy nemrég elszenvedett baleset során összetört a két és fél hónapos Fiat Brava 1.6SX gépkocsim, alig 3000 kilóméteres futásteljesítmény után. Az autó jelenleg gazdasági totálkárra lett véve a nagymérvű sérülés miatt. Rendőrségi helyszínelés volt, ennek eredményeként valószínűleg rám néző kedvező határozat várható. Ezesetben, ha a határozat 100 %-ban a másik autó felelősségét állapítja meg - HB Rt-s kötelezője van - egy ilyen fiatal autónál kell-e számítanom nagyobb mértékű avultatásra? ( Kárelőzményem nem volt, első tulajdonos vagyok ) A második apró kérdésem az lenne, hogy ha jól tudom gazdasági totálkár esetén a biztosító egy szerződött bontóval becsülteti fel a roncsot, és a megállapított összkárértékbôl ezt levonva kapom meg a kártérítést.
Kédrésem: ezután a megállípított értéken a nevezett bontó köteles-e megvenni tôlem a roncsot, ha én neki kívánom eladni?

Elôre is nagyon köszönöm szíves segítségét,

Tisztelettel,
Radics Ákos

Tisztelt Radics Ákos Úr !

Gazdasági totálkárnál nem avultatnak /legalábbis a kifejezés nem ez/, hanem korrekciókat alkalmaznak a katalógus értékhez viszonyítva, ami lehet pozitív és lehet negatív is. Az Ön gépjárművénél ez a korrekció minimális lehet a leírtak alapján. A roncs értékesítésével kapcsolatban jó információt kapott. A szerződéses partner azon az értéken kell, hogy átvegye a roncsot, amelyet a Biztosító a kárszámításon megjelölt. Amennyiben az adás-vételi szerződést mégis alacsonyabb összegre kötik, akkor a különbözetet a Biztosító kifizeti Önnek és a kereskedővel elszámol /ez csak a szerződéses partnerrel kötött adás-vételire vonatkozik/. Természetesen Ön nem köteles a fenti kereskedőnek eladni a roncsot, szabadon értékesítheti, ill. meg is tarthatja. Esetleges kármegosztásnál a felelősség arányában nyújtanak kártérítést és a kár azon részére, ami nem rendezhető felelősségbiztosítás terhére, lehet kérni casco biztosítás alapján a kár megtérítését.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.