Biztosítási teendők eladásnál

2001.01.23. 12:40

Pár hete sikerült lecserélnünk régi Ladánkat egy újabb használt gépkocsira.
Ladánk vevője azonban pár napja sérelmezte, hogy mi már rögtön az adásvétel másnapján megszüntettük a régi autónkra vonatkozó kötelező felelősségbiztosítást. Azt mondja, hogy neki a törvény 14 napos határidőt hagy a gépkocsi átírására...

Tisztelt Asszonyom!

Mióta autónk van, Önöknél vezetjük kötelez felelősségbiztosításunkat. Pár hete sikerült lecserélnünk régi Ladánkat egy újabb használt gépkocsira.
Ladánk vevője azonban pár napja sérelmezte, hogy mi már rögtön az adásvétel másnapján megszüntettük a régi autónkra vonatkozó kötelező felelősségbiztosítást. Azt mondja, hogy neki a törvény 14 napos határidőt hagy a gépkocsi átírására, s ha ezalatt bármi történik, nincs, aki fizesse a kárt. Állítása szerint magánszemélyek között történt adásvétel esetén ezt a helyzetet úgy "szokták" áthidalni, hogy a régi tulajdonos további két hétig nem mondja vissza a biztosítást, így abból rendeződik az esetleges káresemény. Én viszont hihetetlennek tartom, hogy bárki is belemenne egy olyan megoldásba, mely rajta teljesen kívül álló kár esetén az ő bónuszának rovására rendezné azt, nem beszélve arról, hogy miért fizessek én két hét biztosítást bárkinek is?
Kérem adjon tanácsot, mi a teendő ilyen esetben, illetve tájékoztasson, hogyha egyszer a törvény rendelkezik a 14 napos határidőről, akkor vajon rendelkezik-e arról is, hogy az ezalatt felmerülő káreseménynél ki fizesse a révészt?

Kíváncsian várva válaszát maradok tisztelettel és üdvözlettel :
Sárándiné M. Ágnes

Tisztelt Asszonyom !

Nagyon örülök a kérdésének, mert ez a "szemlélet" problémákat szokott okozni a kárrendezés során. Elöljáróban megnyugtatom, helyesen jártak el, amikor az adás-vételt követő napon lemondták a gépjármű kötelező felelősségbiztosítását. Adás-vétel esetében - a kormányrendelet értelmében - érdekmúlással megszűnik a biztosítási szerződés, mégpedig az adás-vétel napjával. Az új tulajdonos, ill. üzembentartó pedig köteles attól a naptól szerződést kötni, amikortól a gépkocsi a tulajdonába került. A hatóságnál történő átírásra adnak pár nap haladékot, de a felelősségbiztosítás megkötésére nem. Ezt a két dolgot sajnos sokan összetévesztik.
Az új tulajdonosnak nem célszerű halogatni a biztosítás megkötését, mert mindenképpen az adás-vétel napjától fizetnie kell, így az elmaradt díjat beszedik és a Kártalanítási Számlára átutalják /un. MABISZ-díj, mely nem illeti meg a Biztosítókat arra az időre, amikor nem álltak kockázatban/. A "szokásról" lebeszélnék mindenkit, mert egy esetleges károkozásnál kiderül a tulajdonosváltozás. Ekkor a régi biztosítás alapján nem térítenek, hanem a Kártalanítási Számla terhére rendezik az ügyet a károsulttal, majd az okozótól a kifizetett teljes kárösszeget a kárrendezési költségekkel együtt visszakövetelik. Az Ön érvelése is helyes: miért fizetne még két hétig biztosítási díjat más helyett és egy esetleges károkozás még a bonus/malus besorolását is érintené. Szerencsére ezt a törvényalkotók is figyelembe vették.

Üdvözlettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.