Avultatás X., VW Bogár

2001.02.02. 11:33

A minap esett meg velem a sajnálatos esemény, amikor is a kanyarodó sávban várva a besorolásra, hátulról egy nem fékező autó belém jött... Az autóm 35 éves VW 1200 bogár. A lökhárító, a kipufogók és a motorháztető sérült meg "látványosan", azaz cserélni kell mindhárom alkatrészt.

Tisztelt Szekeres Mária!

Majdnem infarktust kaptam amikor olvastam az avultatás kérdéskörben adott utolsó válaszát. Olyan, mintha valamilyen szabályzatból másolta volna ki. Ugyan Radics úr bizonyara utánajár ügyének (mert egy anyagias típus:-)), viszont mivel eddig a Totalcaron futott a történet, én is szeretném tovább követni az eseményeket.
Teljesen irreálisnak tartom, hogy az Ön véleményével nem összhangban lévő határozat után nem jár utána a témának és ismerteti mindannyiunk okulására az esetet, hanem lepattintja egy előre látható elutasítás útjára az ügyet.
Várom az eset folytatását is az Ön signature-szerű befejezésével élve:
Remélem, sikerül megnyugtató módon rendezni az ügyet.

Köszönettel:
Kovács Kristóf

Tisztelt Kovács Kristóf Úr !

A "Súg a kárszakértő" rovatot azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük az autósokat a biztosítási ügyeik megértésében, a feltételek és kárrendezési problémák értelmezésében, valamint tájékoztatást adjunk az esetleges panaszok kezelésére. Nem feladatunk - és lehetőségünk sincs - a konkrét ügyek megoldása. Erre rendelkezésre állnak a biztosító intézetek fórumai (ügyfélszolgálat, kárrendezés, panasziroda stb.). Figyelembe kell vennünk azt a tényt is, hogy itt nem csak "Hungáriás" problémák, kérdések merültek, ill. merülnek fel.
Az én szerepem ebben az, hogy a hozzám intézett kérdésekre válaszoljak, felhívjam a figyelmét az olvasóknak, hogy hasonló helyzetben hogyan kell eljárni, ill. megmutassam azokat a lehetőségeket, ahol a konkrét probléma orvosolható. Tapasztalatom szerint nem mindenki "gyakorlott" károsult (szerencsére). Ebben szeretnék gyakorlati segítséget nyújtani mindenkinek.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító


Tisztelt Szekeres Mária!

A minap esett meg velem a sajnálatos esemény, amikor is a kanyarodó sávban várva a besorolásra, hátulról egy nem fékező autó belém jött...

Az autóm 35 éves VW 1200 bogár. A lökhárító, a kipufogók és a motorháztető sérült meg "látványosan", azaz cserélni kell mindhárom alkatrészt.

Kérdéseim:
- milyen kártérítési összegre számíthatok?
- a kártérítési összeg megállapításánál milyen alkatrészárral számolnak, tekintve, hogy ezen idős autótípus esetén a típushű alkatrészek külföldről utánrendelve érhetők már csak el (igen borsos áron)? - kifeszíthetem -e a motorháztetőt a motor szemrevételezéséhez, (hogy megállapíthassam, hogy nem ártok-e a beindításával, s azzal, hogy elgurulok vele a kárfelmérő helyre, szervizbe...), vagy meg kell várnom, amíg vki megnézi "eredeti" törött állapotában?

Válaszait köszönve,
üdvözlettel:
Révész Zoltán

Tisztelt Révész Zoltán Úr !

Kártérítési összeget csak a kárfelmérés után lehet megállapítani. Az alkatrészáraknál mindenféleképpen figyelembe veszik a gépjármű állapotát is, nem csak a korát. A Porsche Hungária árai az irányadók.
Az Ön által leírt sérülések alapján nem javaslom, hogy beindítsa a kocsit, ill. feszegetni sem célszerű a motorháztetőt (valószínűleg nem tudja majd visszazárni). Abban az esetben, ha a sérülést követő üzemeltetéssel összefüggésben további károk keletkeznek, akkor ez már nem hárítható tovább az okozóra, ill. annak biztosítójára. Ezért indokolt helyszíni szemlét kérni.
A káreseményt az okozó biztosítójánál kell bejelenteni. Amennyiben ez a Hungária Biztosító Rt, akkor az alábbi lehetőségek közül választhat:
- Önhöz legközelebbi kárrendezésen,
- a 421-1-421-es telefonszámon, ill.
- Interneten a www.hbrt.hu (Segíthetünk?)címen.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.