Értékcsökkenés kiszámítása

2001.02.07. 10:53

Volt egy káresetem a kocsimmal, amit előzetesen casco-ra javíttattam meg, mivel rendőrségi helyszínelés volt, és nem tudtunk megegyezni. Miután kiderült, hogy nem voltam hibás, a biztosító kifizette ez önrészt plusz kamatot.

Volt egy káresetem a kocsimmal, amit előzetesen casco-ra javíttattam meg, mivel rendőrségi helyszínelés volt, és nem tudtunk megegyezni. Miután kiderült, hogy nem voltam hibás, a biztosító kifizette ez önrészt plusz kamatot. Amit viszont nem fizettek: az amortizáció az autóm után (az autó nyilvánvalóan kevesebbet ér minden törés után, annak ellenére hogy az ki lett javítva). Ha jól tudom, ha nem én vagyok a hibás, akkor a kötelező biztosításnak a káresemény előtti állapotot kell helyreállítani, amibe szerintem ez is beletartozik. A kérdésem, hogy kell-e ilyet fizetni a biztosítónak (hol van ez leírva)? Valamint hogy mekkora ennek az amortizációnak az összege, illetve meddig tarthatok rá igényt ?

Válaszát előre is köszönöm,

Pap Ferenc


Tisztelt Pap Ferenc Úr !

A káreseményekkel kapcsolatban felmerült kártérítési igényeket minden esetben a károsultnak kell bejelentenie (ő tudja, milyen vagyoncsökkenést idézett elő az adott károkozás). A bejelentést - mint minden a biztosítással kapcsolatos nyilatkozatot-, írásban lehet megtenni a kárt rendező egységnél.
Az értékcsökkenés összegének kiszámításánál több tényezőt is figyelembe vesznek, így a teljes kárügy ismerete szükséges a konkrét összeg meghatározásához.
A felelősségbiztosítási kárigényeknél az elévülés 5 év, ezen belül bármikor kérheti az értékcsökkenés megállapítását.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.