Hamisított károkozó, alulértékelt autó

2001.02.23. 11:19

A károkozó, mint utólag kiderült, hamisított személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal és forgalmival rendelkezett, a rendszám is hamisitott volt a szín és tipus is megegyezett,és szembesítés során derült ki, hogy nem egyezett meg a károkozó a megjelent személlyel.

Segítségét szeretném kérni, ha a károkozó elismeri vétségét, de rendőri intészkedésre nem került sor. A károkozó, mint utólag kiderült, hamisított személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal és forgalmival rendelkezett, a rendszám is hamisitott volt a szín és tipus is megegyezett,és szembesítés során derült ki, hogy nem egyezett meg a károkozó a megjelent személlyel. Már fél éve ellopták a pénztárcáját, az íratok eltűnése be volt jelentve, magyarul csak a képeket cserélték ki, és a rendszám is hamis volt. Ilyenkor ki fizeti ki a károm? Segítségét elöre is köszönöm.
Üdv.:Baróczi Gábor

Tisztelt Baróczi Gábor Úr !

Jelen esetben ismeretlen a károkozó személye és a károkozó gépkocsi is. A gépjárművek kötelező felelősségbiztosításáról szóló kormányrendelet alapján az ismeretlen üzembentartó által gépjárműben okozott károkra nem terjed ki a kártalanítási kötelezettség, tehát csak casco biztosítás terhére rendezhető a kárügy.


Tisztelt Kárszakértő!

Eset: Az épp 31 napos Citroen Xsara 1.6 SX-emet (2800 km-t tettem meg vele) egy szerencsétlen defekt során összetörtem (2000 júniusában). A HB pár hetes elemző munka után gazdasági totálkárt állapított meg.

A megkapott kárrendezési lap (nem emlékszem a hivatalos megnevezésére) szerint az autó aktuális értéke 2.4 millió forint. Az EuroTax katalógus szerint az új autó értéke 2.75 millió forint.
A kérdésem a következő: hogyan csökkenhetett az autóm értéke 31 nap alatt ennyit? A másik kérdés: az elszámolás után kaptam kézhez a roncs tárolásának számláját, milyen módon érvényesíthetem?

Várom mielőbbi válaszát,
Nádor Szabolcs

Tisztelt Nádor Szabolcs Úr !

A gépjárművek értékelésénél sok szempontot vesznek figyelembe, s ezeket a kárszámításon korrekcióként feltüntetik. Leveléből nem derül ki, hogy milyen korrekciókat alkalmaztak, viszont egy gépkocsi értéke az üzembehelyezést követően már nem egyezik meg az új értékkel. Amennyiben Ön ezzel a számítással nem ért egyet, javaslom, hogy a kárt rendező egységnél kérjen egy felülvizsgálatot.
A tárolási számlát a casco biztosítás alapján nem tudja érvényesíteni, ugyanis a biztosító szolgáltatása a járulékos költségekre nem terjed ki.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.