Gazdasági totálkár, túlfizetés levonása

2001.03.01. 10:35

Autóm nemrégiben egy balesetet követően gazdasági totálkárra lett véve, de elképzelhető, hogy mégis megjavíttatom.
Hallottam róla, hogy ilyenkor, ha később ismét valamilyen káreset történik egy másik fél hibájából, erre az autóra már nem fizet semmit a biztosító, mivel előzőleg már egyszer gazdaságtalannak minősítette a javítását az előző balesetet követően.

Tisztelt Kárszakértő Asszony !

A következő apró kérdésem lenne: Autóm nemrégiben egy balesetet követően gazdasági totálkárra lett véve, de elképzelhető, hogy mégis megjavíttatom.
Hallottam róla, hogy ilyenkor, ha később ismét valamilyen káreset történik egy másik fél hibájából, erre az autóra már nem fizet semmit a biztosító, mivel előzőleg már egyszer gazdaságtalannak minősítette a javítását az előző balesetet követően.
Ez így van-e, illetve ha igen, mit kell tennem, hogy a gazdasági totál "minősítés lekerüljön" az autóról?
Valamiféle újraszemlézésről illetve javítási számlák bemutatásáról hallottam.

Tisztelettel várom válaszát.

Radics Ákos
Budapest

Tisztelt Radics Ákos Úr !

Természetesen figyelembe veszik egy gépjármű sérülésénél, hogy előzőleg volt-e gazdasági totálkáros, ill. milyen sérülések voltak rajta (ekkor az értékelésnél un. korrekciós tényezőt alkalmaznak). Ilyen esetben megvizsgálják, hogy megtörtént-e a helyreállítás, s ha igen, akkor milyen módon. A jelenlegi kárügyet követő javítás után nem kell szemlére vinni a gépjárművet, de előnyt jelent egy esetleges későbbi kárnál, ha a javítási számlák rendelkezésre állnak.
Tehát egy kijavított, korábban gazdasági totálkáros gépkocsinál nem fordulhat elő, hogy a biztosító erre hivatkozva elutasítsa a kárigényt.

Tisztelettel:

Szekeres Mária


Tisztelt Szekeres Maria !

2000 szeptembereben vasarolt Lada 2105 automra az AB-Aegonnal fizettem a kotelezo felelossegbiztositast. A szerzodest egy uzletkotojukkel kotottem, o szamolta ki a negyedeves dijat (egyuttal be is fizettem neki).
Már 2000 december elején kifizettem a 2001. I. negyedévre vonatkozó díját, viszont 2000 december végén eladtam az autót (az adásvételi szerződés is decemberi). Január elején kértem az AB-t, hogy küldje vissza a feleslegesen befizetett díjat. Január végén visszaküldték, viszont 1048 Ft-tal kevesebbet. Felhívtam őket, hogy ez miért van, a válaszuk az volt, hogy pontosan 1048 Ft elmaradásom volt 2000-ben, ezért ezt ők a visszautalt összegből automatikusan levonták. Érdekes módon engem az elmaradásomrol egyetlen levélben sem értesítettek (erre az volt a válaszuk, hogy azért nem, mert nem 2 hónapi díjjal tartoztam csak nekik, hanem csak annak töredékével). Mit tehetek most? Jogosan követelhetem-e vissza ezt a pénzt vagy valóban nekik van igazuk?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Tóth J. Szabolcs

Tisztelt Tóth J. Szabolcs Úr !

Amikor Ön megkötötte a kötelező felelősségbiztosítást és befizette a 2000. év hátralévő részére járó díjat, kellett kapnia egy elismervényt a befizetésről. A szerzodésről ki kellett küldeni az Ön részére a kötvényt, mely tartalmazza a díjfizetésre vonatkozó adatokat, köztük az éves díjat. A befizetett és a kötvényben előírt díjat összehasonlítva látszik, hogy volt-e tartozása.
Amennyiben ezek után sincs meggyőződve a tartozás tényéről, akkor javaslom, hogy írásban kérje az ügy felülvizsgálatát.

Üdvözlettel:

Szekeres Mária


Hungária Biztosító

Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértõjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértõ válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértõ rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.