Szóban felmondhat a biztosító?

2001.03.06. 12:54

A Garancia Biztosító Rt 2000. 12. 31. napjával felmondta a feleségem kötelező felelősség biztosítását. Állítólag minden 25 év alatti gépkocsi tulajdonossal szerződést bontottak. Erről írásban nem is értesített a biztosító, csak szóban közölték. Bonus-malus igazolást nem kapott, a 2001. I. negyedéves díj be van fizetve, de a 2000. IV. negyedéves díjat visszaküldték. Keressek másik biztosítót?

Tisztelt Kárszakértő!

A feleségemnek a Garancia Biztosító Rt 2000. 12. 31. napjával felmondta a kötelező felelősség biztosítását. Állítólag minden 25 év alatti gépkocsi tulajdonossal szerződést bontottak. Erről írásban nem értesített a biztosító, csak szóban közölték. (Biztos kilopták a szerződés felmondást a postaládából! - mondta a biztosító munkatársa...)

Tegnapi nappal kapta meg a nejem a 2000. IV. negyedéves díjat, a 2001. I. negyedéves díj be van fizetve. Bonus-malus igazolást sem kapott. Ilyen esetben keressek másik biztosítót?
Egy esetleges balesetnél ki lenne, aki fizeti a kárt?
Köszönettel: Stronci

Tisztelt Uram !

Leveléből nem egyértelmű, hogy most valóban megszűnt ez a kötelező felelősségbiztosítási szerződés vagy sem. Amennyiben megszűnt, akkor miért kapott csekket? Ezt a kérdést mindenképpen tisztázni kell.

A megszűnésről a biztosítónak írásban kell értesítenie az ügyfelét, méghozzá az évforduló (minden év január 01.) előtt 30 nappal. A tényleges törlést követően pedig meg kell küldeni az un. törlésértesítőt és a bonus-malus igazolást, melynek leadásával lehet másik biztosító társaságnál kötni új szerződést.

Javaslom, hogy mielőbb rendezzék ezt az ügyet, mert egy esetleges közúti ellenőrzésnél problémákat okozhat a biztosítás igazolása, nem beszélve egy károkozásról.

Biztosítatlan gépjárművel okozott károkat az un. Kártalanítási Számla megtéríti a károsultnak, de ezt követően megindítják a visszakövetelést a károkozó felé a teljes kifizetett kárösszegre és a kárrendezéssel kapcsolatban felmerült költségekre együttesen.

Tisztelettel:

Szekeres Mária

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.