Balesetes előéletű autó javíttatása

2001.04.01. 10:00

Amennyiben az előéleti kár miatt értékcsökkenést számítanak, van-e lehetőség arra, hogy a jelenlegi káresemény miatt én is kérjek értékcsökkenést? Van-e valamilyen szabály arra vonatkozóan, hogy bérautó hány napra jár és milyen kategóriájú lehet?

Tisztelt Szekeres Mária!
Idén januárban részese voltam egy balesetnek, melyet a másik fél okozott, mivel figyelmen kívül hagyta a STOP táblát. A balesetet követően - eddigi rossz tapasztalataim miatt - rendőrt hívtam, akik elvégezték a helyszínelést. Káromat bejelentettem a másik fél biztosítójánál, ahol jeleztem bérautó igényemet is.

Az autó még nincs 2,5 éves, nagy értékű (13 millió Ft), de van "előélete": a kereskedő összetörte fél éves korában és gazdasági totálkárossá nyilvánították. A javítást gyári új alkatrészek felhasználásával végezték, minden sérült elemet cseréltek - vagyis nem "kalapálták" az autót.

Kérdéseim:
Van-e valamilyen szabály arra vonatkozóan, hogy mennyi idő az elbírálás a kár bejelentéstől számítva?
A balesetes előélet miatt értékcsökkenést számítanak. Ezt az autó jelenlegi árának kiszámításához használják, vagy a kifizetésre kerülő kárösszeget csökkentik majd ez alapján?
Amennyiben az előéleti kár miatt értékcsökkenést számítanak, van-e lehetőség arra, hogy a jelenlegi káresemény miatt én is kérjek értékcsökkenést? Van-e valamilyen szabály arra vonatkozóan, hogy bérautó hány napra jár és milyen kategóriájú lehet? Mivel egyes futómű alkatrészeket nem vettek cserére, az autó kijavítása után milyen lehetőségeim vannak ha kiderül, hogy mégis hibásak?
Szakkönyvek (és a KRESZ) szerint egyes alkatrészek cseréje csak párban lehetséges - a biztosító viszont csak egy lengéscsillapítót és egy gumiabroncsot (ezt a mintázatot már nem gyártják) vett cserére. Mi a teendő?

Elnézését kérem amennyiben levelem túl testesre sikeredett, válaszát várva, üdvözlettel:
Csepregi Tamás

Tisztelt Csepregi Tamás !

Levelére a kérdések sorrendjében válaszolok, így szeretném elkerülni, hogy véletlenül valamelyik kimaradjon.
- A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítási kárügyeinek intézésére vonatkozóan nincs határidő megszabva, de a kormányrendelet előírja a káresemény bekövetkezése előtti állapot helyreállítását.
- Az un. balesetes előélet miatt a kárkori érték meghatározásánál figyelembe vesznek forgalmi értékcsökkenést, de a kifizetésre kerülő kárösszeget nem csökkentik, ha a gépkocsit szakszerűen javították.
- A jelenlegi kárral összefüggésben keletkezett értékcsökkenés megállapításához szükség van a totálkár utáni helyreállítás teljes dokumentációjára. Ennek ismeretében lehet dönteni az értékcsökkenés mértékéről.
- Bérautó vagy kölcsöngépjármű költsége indokolt esetben téríthető az optimális javítási időre. Az igény elbírálása mindig egyedileg történik, több tényező figyelembe vételével. A kölcsöngépjármű kategóriája általában alacsonyabb, mint a sérült gépjárműé (magasabb kategória esetében a költségekhez kisebb mértékben járul hozzá a biztosító).
- A futóművel kapcsolatos későbbi problémák és viták elkerülése érdekében javaslom, hogy a javítást követően készíttessen számítógépes futómű-bemérési adatlapot. Amennyiben a kárrendezést követően a futóműre pótszemlét kér (vélhetően nem egy-két napon belül), mert a káresemény következtében keletkeztek olyan sérülések, melyek javítását nem írta elő a szakértő, akkor ezt az adatlapot kérni fogják. Ezzel bizonyítható, hogy a balesettel összefüggésben keletkeztek a sérülések és nem pedig később, más okból.
- A kormányrendelet értelmében csak és kizárólag a sérült elemek, alkatrészek cseréjének vagy javításának a költsége hárítható át a károkozóra, tehát egy db lengéscsillapító sérülésénél csak egy db cseréje téríthető.
Természetesen egy kárügy kapcsán sok kérdés felmerül úgy a károsultban, mint a károkozónál és nagyon szívesen válaszoltam a kérdéseire, ill. válaszolok a jövőben is.

Üdvözlettel:
Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.