A kárfelmérő felülbírálhatja a felelősséget?

2001.04.06. 09:44

Egy közlekedési lámpánál lassítás közben egy másik terepjáró elém vágott, és telibe trafáltam a hátulját. A tulaja normális volt, elismerte, hogy a nagy sietségében hibát követett el, a kék-sárga papíron egyértelműen leírta és aláírta, hogy ő a felelős. A biztosítónál a kárfelvételt végző ember mégis azt mondta, én vagyok a hibás.

Tisztelt Kárszakértő!

Minap történt velem az alábbi eset.
A Róbert K. körúton haladok a középső sávban a Váci út felé, a Lehel útnál a szokásos kocsisor a lámpánál. A belső sávban kb. 5 kocsi, a középsőben 1-2 kocsival kevesebb. Szépen 40-50-es tempóval csorgok a lámpához, ahogy közelítek, szépen lassítok, ám ekkor egy másik terepjáró elém vág, és megáll előttem úgy, hogy mire észbe kapok, hiába nyomom a féket, telibe trafáltam a hátulját. A tulaja normális volt, elismerte, hogy a nagy sietségében hibát követett el, a kék sárga papíron egyértelműen leírta és aláírta, hogy ő a felelős.

Tegnap jött a hidegzuhany, mert a biztosítónál a kárfelvételt végző ember azt mondja, én vagyok a hibás, és behívja a másik autót is szemlére. Remélem a terepjárós van annyira rendes, hogy nem változtatja meg a felelősségéről tett nyilatkozatát.
Kérdéseim a következők:
- 1. Mi történik, ha mégis azt mondja a terepjárós, hogy nem ő volt a hibás? (Valljuk be, nehéz ellenállni a kísértésnek, ha a kárszakértő is azt mondja, hogy ne ismerje el)
- 2. Lehetséges-e az, hogy a kárfelvevő megtámadjon 1 olyan eseményt, ami mindkettőnk terepjáróján látható nyomokkal végződött, és ahol ott se volt.
Lehetséges, hogy a biztosító így kitoljon velem, nem elég, hogy az autóm közel 20 éves (így az avultatás miatt szinte alig kapok valamit) és még ezt a keveset is sajnálja tőlem, és rám akarja verni a balhét (másik biztosítónál van a kötelezőm).
Válaszát előre is köszönöm, Imi

Tisztelt Uram!

A gépjárművek kötelező felelősségbiztosítására vonatkozó kormányrendelet értelmében a megalapozott kártérítési igényeket ki kell elégíteni és a megalapozatlan igényeket el kell hárítani.
Egy kárügy rendezésénél természetesen figyelembe veszik az okozó elismerő nyilatkozatát, de alapvető követelmény a KRESZ előírásainak vizsgálata, valamint az, hogy a sérülések műszakilag azonosíthatók-e a kárleírásra.
A kárszakértő ezért rendelte el a másik gépjármű szemléjét is. Így megalapozott döntést tudnak majd hozni.
Tisztelettel: Szekeres Mária


Ha valamilyen, biztosítással kapcsolatos kételye, kérdése, problémája van, forduljon a TotalCar és a Hungária Biztosító szakértőjéhez. A kérdésekre Szekeres Mária kárrendezési szakértő válaszol. Küldjön egy levelet, melyben röviden összefoglalja esetét, esetleges panaszát. A válaszokat Súg a kárszakértő rovatunkban olvashatják.

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.